Pre samo četiri godine plata u Srbiji 340 evra

Predsednik Srbije o platama. (Telegraf.rs, 5.2.2020.)
“Pre samo četiri godine plata u Srbiji 340 evra.”

Govoreći o odnosu sa Crnom Gorom i poredeći standard građana jedne i druge zemlje, predsednik Aleksandar Vučić rekao je, uživo odgovarajući na pitanja građana, da je “u Srbiji pre četiri godine prosečna plata bila 340 evra, a u Crnoj Gori oko 500 evra”. Danas je, kako on kaže, izjednačena na oko 510 evra.

O iznosu prosečne plate u Srbiji nekada i sada predsednik često govori. I to, uglavnom, netačno, zbog čega je od Istinomera više puta dobio negativne ocene. Što se tiče zarada u 2016. godini, njihov prosek se obračunavao po staroj metodologiji. Od januara 2018. godine prosečne plate se računaju na drugačiji način: umesto metode uzorka (tzv. mesečno istraživanje o zaradama zaposlenih – RAD-1), zarade se računaju na osnovu podataka Poreske uprave. 

 

*Plate danas najveće u istoriji Srbije

*Prosečna plata u januaru 2019. za 40 odsto veća nego 2014.

 

Iz kabineta predsednika nam nisu odgovorili na osnovu kojih to podataka iznosi tvrdnje o prosečnoj plati pre četiri godine.

Prema svim dostupnim informacijama iz RZS i NBS, kao što je Istinomer već pisao, prosečna plata za 2016. godini bila je 374,11 evra. Zato za izjavu da je pre četiri godine prosečna plata u Srbiji bila 340 evra, Aleksandar Vučić dobija ocenu – neistina.