Pre Rame i mene, poslednji put predstavnici Albanije i Srbije sreli se 1947. godine

Predsednik Srbije o odnosima Srbije i Albanije (Tanjug, 13. septembar 2021. godine)
„Pre nego što smo se sastali kod Angele Merkel Edi Rama i ja, kao predsednici Vlada dveju zemalja, Albanije i Srbije, poslednji susret predstavnika Albanije i Srbije je bio 1947. godine, ja mislim da to dovoljno govori o značaju Berlinskog procesa i onoga šta je uradila Angela Merkel.“

Prilikom nedavne posete nemačke kancelarke Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se na značaj Berlinskog procesa, ističući ulogu Angele Merkel u odnosu Srbije i Albanije.

Na konferenciji za medije Vučić je izjavio da je “poslednji susret predstavnika Albanije i Srbije bio 1947. godine”, pre nego što se on sastao sa premijerom Albanije Edijem Ramom. Vučić je verovatno mislio na Konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja je održana krajem avgusta 2014, a na kojoj su učestvovali predsednici država ili vlada, i ministri spoljnih poslova i privrede Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske i Slovenije koje su članice EU.

Pretragom medijskih arhiva, jasno je da je reč o neistini, s obzirom na to da se dogodilo više sastanaka između predstavnika Srbije (Jugoslavije) i Albanije i pre Vučićevog sastanka sa Ramom.

Slobodan Milošević i Fatos Nano, predsednik Jugoslavije i premijer Albanije, sreli su se na Kritu u novembru 1997. godine.

Premijer Srbije Zoran Đinđić imao je sastanak sa albanskim kolegom Ilirom Metom u aprilu 2001. godine. Ubrzo je usledila i nezvanična poseta ministra Gorana Svilanovića Albaniji.

U decembru 2004. godine ministar spoljnih poslova Vuk Drašković bio je u zvaničnoj poseti Albaniji, a u maju naredne godine Kastriot Islami, ministar spoljnih poslova Albanije došao je u Beograd.

Ilir Meta je kao ministar spoljnih poslova razgovarao narednih godina i sa drugim zvaničnicima Srbije.

“Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Albanije Iljir Meta u zvaničnoj je poseti Beogradu u četvrtak, 11. marta 2010, radi razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem. U Beogradu razgovara o odnosima dve zemlje, stabilnosti regiona i integraciji balkanskih zemalja u Evropsku uniju, i o potpisivanju Sporazuma o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala, međunarodne ilegalne trgovine drogom i međunarodnog terorizma. Šef Metinog kabineta Sokol Dervišaj izjavio je u Tirani da Albanija smatra da je ta poseta Beogradu istorijska.” (Izvor: Vreme, 11. mart 2010.)

Dakle, budući da je bilo više zvaničnih susreta predstavnika Srbije i Albanije nakon 1947, a pre događaja o kojem govori Vučić, njegovu izjavu ocenjujemo kao – neistinu.

 

Foto: Beta/Milan Obradović