Pravilnik o splavovima do 1. maja

Gradonačelnik Beograda o regulisanju splavova. (Večernje novosti, 24. 12. 2015. godine)
“Pravilnik o postavljanju splavova je gotov. Usvojićemo ga do 1. maja i počeće da se primenjuje od 1. januara 2017. Svi splavovi su popisani, slikani. Formiraćemo zone, gde mogu da budu postavljeni. Plutajućih lokala neće biti kod Nebojša kule i preko puta ‘Beograda na vodi’.“
Vlasnici splavova kod Nebojša kule i preko puta “Beograda na vodi” mogu da odahnu: niko ih neće dirati još neko vreme. Kako poručuju nadležne službe Grada, novi pravilnik o postavljanju splavova još nije napravljen iako je gradonačelnik Beograda Siniša Mali pre tačno pola godine rekao da je pravilnik gotov i da mu predstoji još samo usvajanje  do 1. maja 2016. godine. Na pitanje Istinomera kada će biti usvojen taj pravilnik, iz Grada smo dobili odgovor da je u toku „izmena radne grupe za pripremu predloga opštih i drugih akata koji uređuju način određivanja delova obale i vodnog prostora na teritoriji Grada Beograda na kojima se mogu postavljati plutajući objekti…“. 
*
Splavovi u Beogradu / Foto: Twiter @TotalZbun

Istine radi, u trenutku kada je gradonačelnik obećao pravilnik u decembru 2015, nacrt tog dokumenta je zaista postojao i pripremio ga je u drugoj polovini 2015. Sekretarijat za komunalne i stambene poslove. Međutim, u skladu sa izmenama i dopunama Odluke o gradskoj upravi grada Beograda, član 5, poslove iz oblasti postavljanja splavova, uključujući i izdavanje odobrenja za postavljanje splavova, od Sekretarijata za komunalne poslove preuzima od 1. januara 2016. Sekretarijat za privredu. 

Takođe, 7. marta Skupština Grada usvaja Plan generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave – grad Beograd (celine I-XIX) zbog čega je u skladu sa novim propisima trebalo pripremiti i novi pravilnik, navodi se u odgovorima koje je Grad dostavio Istinomeru.       
Prelaskom „splavova“ u nadležnost Sekretarijata za privredu, u ovom Sekretarijatu odlučili su da promene radnu grupu koja je sačinila prethodni dokument. Kako poručuju iz Grada, to formiranje radne grupe je baš sad u toku. Istinomer uvažava činjenicu da je prvi nacrt pravilnika zaista postojao u trenutku kada ga je gradonačelnik Mali najavio zbog čega dobija ocenu krenuli pa stali. U isto vreme, ukazujemo da je on u tom momentu kao visoki gradski funkcioner sigurno znao da će za sedam dana biti promena u nadležnosti sekretarijata, te je mogao biti realniji u svojim najavama. Javnost treba da se zapita šta je to toliko sporno u nacrtu koji je izradio Sekretarijat za komunalne poslove, o čijim kadrovima sigurno odlučuje upravo Mali, da je neophodno da se formira potpuno nova radna grupa koja će pripremiti novi dokument.
Da podsetimo, na beogradskim rekama su incidenti sa splavovima redovna godišnja pojava: samo u martu ove godine, u roku od sedam dana, dva puta su se otkačili privatni splavovi. U januaru prošle godine se zbog jakog vetra otkačio poznati splav Lukas i pritom oštetio još jedan splav, a sa sobom povukao takođe još jedno manje plovilo. Srećom, nije bilo povređenih. Ali, čini se iz izjave gradonačelnika Malog da bezbednost na rekama nije primarni motiv, već obaveze države prema projektu „Beograd na vodi“. U ugovoru se, naime, navodi, da je država dužna da na svoj račun raščisti sve objekte koji plutaju na reci.