Povećanje PDV ni pod razno

Bivši ministar ekonomije o povećavanju poreza na dodatu vrednost. (Beta, 14. 5. 2009. godine)
„Porez na dodatu vrednost neće se povećavati ne samo do kraja (2009.) godine, već ni do kraja mandata ove Vlade.“

Kada je misija Međunarodnog monetarnog fonda u avgustu 2009. predlagala povećanje PDV-a kao brzu i adekvatnu meru za popunjavanje rupe u budžetu, Vlada Srbije ostala je pri stavu da to neće činiti i zauzvrat ponudila druga rešenja koja je MMF prihvatio.

Pitanje povećanja PDV potezalo se i u godinama koje su sledile, tačnije – svaki put kad je „zaškripalo“ u budžetu. Najčešće je to zagovarala bivša ministarka finansija Diana Dragutinović, ali podršku od kolega u Vladi nije dobijala. Poslednji put ta tema je aktuelizovana u februaru kada je guverner NBS Dejan Šoškić predložio povećanje stope PDV. No, bez obzira na to što bi država tim potezom lako uvećala dotok novca, niko u Vladi nije bio za rast PDV jer bi to imalo loše efekte u javnosti, posebno kada se uzme u obzir da su izbori „pred vratima“.

Pošto je Vlada izdržala do samo kraja mandata da ne poveća PDV kao meru za ublažavanje posledica krize, a sada i za popunjavanje budžeta, urednički tim Istinomera smatra da je obećanje ministra Dinkića ispunjeno.