Povećana davanja za porodilje u Beogradu

SNS o povećanju socijalnih davanja u gradu Beogradu. (SNS informator, decembar 2015. godine)
“Jednokratno davanje za nezaposlene porodilje uvećano je sa 20.000 dinara na 35.000 dinara.”
U SNS informatoru pod nazivom “2015. godina velikih uspeha Srbije“ sumiraju se rezultati rada u protekloj godini. U delu koji se odnosi na socijalna davanja u Beogradu navodi se da je jednokratna pomoć za nezaposlene porodilje povećana za 15.000 dinara.
*
Informator SNS / Printscreen

Ako se ima u vidu samo 2015. godina, može se reći da je to istina, budući da je u januaru prošle godine stupila na snagu odluka da nove mame u Beogradu, koje nemaju posao, dobijaju jednokratnu pomoć od 35.000 dinara, za 15.000 više nego u 2014. 

Međutim, ne treba zaboraviti da su gradske vlasti u aprilu 2014. godine umanjile naknadu za nezaposlene porodilje sa 50.000 na 20.000 dinara. Istom odlukom smanjena je i pomoć za zaposlene porodilje – sa 25.000 na 10.000.  
Demokratska stranka je takvu odluku nazvala “sramnom“, dok su naprednjaci tvrdili da su naknade smanjene upravo zbog nagomilanih dugova koje su ostavile demokrate, između ostalog i prema porodiljama. 
„Ono što pripada porodiljama to će da dobijaju na vreme. Mi ćemo građanima uvek da govorimo istinu. Za smanjenje naknada kriv je isključivo Dragan Đilas koji je doveo grad na ivicu bankrotstva i zadužio ga za 1,1 milijardu evra“, odgovorili su tada iz SNS.  
Budući da smo od kabineta gradonačelnika Beograda Siniše Malog i ranije tražili detaljne informacije o dugovima u gradskoj kasi koju su zatekli kada su došli na vlast, ali odgovore nismo dobili, nećemo ulaziti u to zbog čega su smanjena davanja porodiljama. 
Smatramo, međutim, da kada SNS saopšti da porodilje u Beogradu zahvaljujući njihovoj odluci dobijaju veću jednokratnu pomoć, svakako ne iznosi sve relevantne informacije. Ista vlast prvo je smanjila tu naknadu, a povećanjem iz 2015. godine pomoć nije vraćena na prvobitni nivo od 50.000 dinara. Zbog toga dobijaju ocenu “poluistina“.