Poslednji smo po platama i penzijama

Predsednički kandidat SNS o niskom životnom standardu u Srbiji. (RTS, 16. 5. 2012. godine)
„Ova naša zemlja je, čak i na Balkanu, poslednja i po proseku plata i po penzijama.“

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u Srbiji u aprilu 2012. bila je 42.215 dinara, odnosno 377 evra (prema zvaničnom deviznom kursu poslednjeg dana prošlog meseca). U odnosu na komšije u regionu, to nas svrstava među najslabije plaćenu radnu snagu u bivšoj SFRJ.

„U poređenju sa ostalim bivšim republikama SFRJ, Srbija je na pretposlednjem mestu po visini zarada njenih radnika. Makedonci su jedini koji sa platom od 334 evra zarađuju manje od nas, dok nas je po tom kriterijumu premašila čak i Bosna i Hercegovina. Sa prosečnom zaradom od 995 evra i nezaposlenošću od 12 procenata, Slovenci su ubedljivo prvi na listi najplaćenijih u regionu nekadašnje Jugoslavije, a slede ih Hrvati i Crnogorci.“

Danas, 25. 5. 2012. godine

Zaposleni u Srbiji, ipak, nisu najmanje plaćeni u regionu jer je prema podacima iz marta, prosečna zarada u Bugarskoj bila 302 evra, u Rumuniji 345, dok je Zavod za statistiku Albanije objavio u poslednjem izveštaju da su prosečna primanja, iako samo u javnom sektoru, bila 343 evra.

Nikolić nije bio najprecizniji ni kada je govorio o penzijama. U Srbiji, prema poslednjim podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prosečna penzija iznosi 23.446 dinara (oko 200 evra), dok penzioneri nekih zemalja iz regiona imaju i manja primanja.

„Prosečna penzija u Republici Srpskoj iznosi 162 evra, u Federaciji BiH 170, u Makedoniji 185, u Crnoj Gori 273,5 evra, u Hrvatskoj 310, a u Sloveniji 578 evra, podatak je s nedavno održanog skupa direktora PIO fondova u regionu.“

EurActiv, 5. 1. 2012. godine

Pošto se iz navedenog može videti da su primanja u Srbiji među lošijim u regionu, ali i da ima zemalja u kojima su plate i penzije niže od naših, Istinomer Nikoliću daje ocenu „poluistina“.