Posle cementa stiže i beton

Predsednik opštine Kosjerić o izgradnji fabrike u tom gradu. (sajt opštine Kosjerić, 11. 5. 2012. godine)
„Preduzeće za proizvodnju betonskih pružnih pragova ‘Inter-kop’ i ‘Margaritelli’ trenutno izvode građevinske radove na hali od 2.000m2 i na pratećim objektima. Završetak kompletnih radova planira se za oko 3 meseca, kada bi trebao iz proizvodnje da izađe i prvi komad betonskog pružnog praga.“

Iako slovi za jednu od najbogatijih opština u Srbiji, jer se zahvaljujući fabrici cementa nalazi na vrhu po prosečnim zaradama, situacija u Kosjeriću sasvim je drugačija. U gradu je veliki broj nezaposlenih, a osim cementare drugi proizvodni pogoni gotovo da ne postoje. Zbog toga svaka najava otvaranja novih proizvodnih pogona izazove veliku pažnju meštana. Tako je još u jesen 2010. predsednik opštine najavio izgradnju Fabrike za proizvodnju betonskih železničkih pragova i betonske galanterije.

„U Kosjeriću će uskoro početi izgradnja Fabrike za proizvodnju betonskih železničkih pragova i betonske galanterije.“

Danas, 20. 10. 2010. godine

Fabriku je trebalo zajedničkim snagama da izgrade Interkop i nemačka kompanija „Rail“. Međutim, Nemci su se povukli iz celog projekta. Umesto njih učešće u izgradnji fabrike prihvatili su Italijani.

„Italijanska firma Margariteli iz Peruđe i šabački Inter-kop potpisali su ugovor o osnivanju fabrike za proizvodnju betonskih železničkih pragova u Kosjeriću. Ukupna vrednost investicije je sedam miliona evra, a planirano je da izgradnja fabrike, koja će imati kapacitet od 150.000 pragova godišnje, bude završena do kraja 2011.“

B92, 22. 7. 2011. godine

Međutim, od tog roka nije bilo ništa. U međuvremenu je stigla i nova najava predsednika opštine o početku proizvodnje tokom jeseni. Umesto da uveliko radi, fabrika betonskih pragova još nije dobila ni zidove.

Jasno je i da uskoro ona ne može biti gotova jer nije građevinska sezona i na gradlištu trenutno nema nijednog radnika.

Zbog toga obećanje bivšeg predsednika opštine Kosjerić ocenjujemo sa neispunjeno.