Poslanik je dužan da postavlja pitanja

Vuk Dinčić o ulozi narodnih poslanika. (Danas, 11. 10. 2010. godine)
„Poslanik uvek ima mogućnost da se putem poslaničkog pitanja obrati ministarstvu ili bilo kom drugom državnom organu, koji su dužni da u što kraćem roku daju odgovor. Naša je obaveza kao poslanika da čujemo mišljenje građana i da saznamo njihove probleme, kao i da učinimo sve da pokušamo da ih rešimo.“

Poslanik DS-a je krajem 2010. učestvovao u akciji „Licem u lice s narodnim poslanicima“ i tom prilikom izjavio „da je akcija veoma dobra jer daje mogućnost da se čuje mišljenje ljudi o radu državnih organa i da je obaveza poslanika da se obraćaju državnim organima i od njih zahtevaju odgovore na pitanja od važnosti za građane“.

Donedavno anonimni poslanik DS-a Vuk Dinčić je sve iznenadio kada je, iako predstavnik vladajuće većine, govoreći o o pravosudnim zakonima koji su bili na dnevnom redu, oštro osudio dogovor tužilaštva i pevačice Svetlane Ražnatović, kojom ona, posle priznanja krivice o malverzacijama prilikom prodaje fudbalera, treba da plati 1,5 miliona evra i da odleži osam meseci kućnog pritvora. Pored poslanika, na sednici je bila prisutna i ministarka pravde Snežana Malović.

„Odluka o nagodbi me je šokirala. Ogorčen sam, a verujem i sve kolege ovde. Ne treba da dajemo primer nikome, nijednom velikom kriminalcu da može da se nagodi na bilo koji način sa državom i da plati beneficiranu cenu od 1,5 miliona evra. Ona je sama priznala da je ukrala oko pet miliona evra. Ne želim da se takva odluka, koju osuđujem, nama ovde spočitava. Možda će ovde neko reći da utičem na sud, ali samo želim da izrazim svoje ogorčenje zbog odluke tužilaštva. Ne smemo da damo primer da bilo koji veliki kriminalac koji je oštetio ovu zemlju ili bilo koga, sme da se dogovara sa bilo kim i da se to proglašava pobedom.“

Večernje novosti, 14. 4. 2011. godine

Budući da je njegovo ponašanje u Parlamentu u skladu sa javno iznetim stavom o ulozi narodnih poslanika, izjavu Vuka Dinčića ocenjujemo doslednom.