Početkom decembra stiže „Magna“

Predsednica opštine Odžaci o otvaranju fabrike u tom gradu. (Radio Odžaci, 23. 11. 2012. godine)
„Ono što je jako bitno da se kaže, da će 5. decembra biti svečano otvaranje ‘Magne’.”

Kada je krajem juna 2012. godine potpisan ugovor sa firmom „Magne siting Homutov“ za proizvodnju presvlaka i sistema za automobilska sedišta o ustupanju parcele, lokalna samouprava Odžaka se obavezala da će infrastrukturno opremiti tu lokaciju u industrijskoj zoni bez ikakve naknade. Radovi su u to vreme već bili u toku, a najavljeno je da će buduća fabrika biti otvorena do kraja 2012.

Prilikom obilaska radova u novembru 2012. predsednica opštine Izabela Šerić garantovala je da će otvaranje biti 5. decembra. Upućene su i pozivnice ambasadorima i državnicima republike i pokrajine za svečani početak rada fabrike, a svoj dolazak su najavili i vlasnici ove multinacionalne kompanije iz Kanade. Međutim, u poslednji čas generalni direktor „Magne siting“ Libor Hitri obavestio je javnost u kratkom saopštenju da se otvaranje odlaže do daljnjeg jer buduća fabrika nema još uveden gas i struju.

Odmah se oglasila i predsednica opštine.

„Mi smo zaista sa svoje strane učinili sve da pomognemo investitorima u rešavanju svih problema koji su tokom izgradnje hale iskrsavali…Na ovo što se desilo nismo mogli uticati jer je sve to u nadležnosti ‘Srbijagasa’ koji je još pre godinu dana trebao ovaj energent dovesti u našu opštinu. Imali smo s njima stalnu komunikaciju i oni su nas uveravali da će sve biti u redu. Sada se ispostavilo da to nije tako. Jeste neprijatno to što se dogodilo, ali se nadamo da će se ti problemi vrlo brzo otkloniti i da ćemo vrlo brzo pustiti prvi pogon u proizvodnju.“

Radio Odžaci, 5. 12. 2012. godine

Sa druge strane, javno preduzeće Srbijagas negiralo je da je odgovorno za kašnjenje početka rada fabrike ‘Magna’. Oni su se oglasili saopštenjem u kom se navodi da su radovi na izgradnji Distributivne gasne mreže (DGM) srednjeg i niskog pritiska u Odžacima završeni još 2011. godine. U toku su završni radovi i na već postavljenoj Glavnoj merno-regulacionoj stanici (GMRS) Odžaci, dok su mašinski i građevinski radovi na gasovodu visokog pritiska Kula-Odžaci u potpunosti završeni i u toku je završno ispitivanje instalacija. U Srbijagasu kažu da snabdevanje prirodnim gasom firme „Magna“ nije bio njihov posao, već da je izgradnja priključnog gasovoda i pripadajuće merno-regulacione stanice, preko koje bi se fabrika snabdevala energentom, bila ugovorena obaveza upravo opštine Odžaci i Magne.

Pošto fabrika Magna nije otvorena kako je Izabela Šerić obećala, Istinomer joj dodeljuje ocenu „neispunjeno“.