Plus-minus 8 milijardi

Bivši generalni direktor NIS o uspešnosti te kompanije. (Tanjug, 16. 9. 2008. godine)
"Naftna industrija Srbije ostvarila je u prvoj polovini ove godine (2008.) dobit od 7,5 milijardi dinara."

Tadašnji prvi čovek NIS-a se ni tu nije zaustavio već je nastavio sa hvalospevima sopstvene kompanije: „To je 123 odsto više od plana, ili skoro dvostruko više nego u istom periodu prošle godine. NIS se probio na 20. mesto među 500 najznačajnih kompanija jugoistočne Evrope„.

Marta 2009. kompanija je saopštila da je zarada u prethodnoj godini, ipak, samo 2,3 milijarde dinara. Vrlo brzo posle toga saopšteno je da NIS, zapravo, ništa nije ućario, već da je poslovao sa gubitkom. Novi vlasnik, Gasprom, tada je angažovao nezavisnog revizora, KPMG, koji je utvrdio da je ova naftna kompanija zabeležila gubitak od osam milijardi dinara. Tu procenu potvrdila je u novembru 2009. i nezavisna revizorska kuća „Ernst i Jang“ saopštenjem da je gubitak za 2008. godinu „ne manji od osam milijardi dinara„.

Pošto su tako NIS i dva revizora utvrdili da bivši generalni direktor NIS-a nije govorio istinu, Istinomer ocenjuje da se Miloš Saramandić svojom izjavom „probio na 20. mesto najkraćih nogu jugoistočne Evrope“.