Plata lekara u rangu radnika Gradske čistoće

Direktorka Lekarske komore o malim platama u zdravstvu. (TV N1, 29. 9. 2015. godine)
„Plate zdravstvenih radnika su u rangu pomoćnih radnika u javnim preduzećima.“
Zdravstveni radnici u Srbiji nezadovoljni su iznosom svojih plata, kazala je direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović, inače ortoped hirurg na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“.

„Plate zdravstvenih radnika su u rangu pomoćnih radnika u javnim preduzećima. Specijalisti imaju takve plate. Sistem naplata dežurstva, prekovremenog rada – sve je to ono čime su nezadovoljni“, navela je Jovanovićeva koja je u martu ove godine izabrana za direktorku Komore.

Podaci Lekarske komore pokazuju da lekar opšte prakse mesečno na račun dobija oko 53 hiljade, a lekar specijalista od 67 do 75 hiljada dinara. Sa druge strane, pomoćni radnici u javnim preduzećima, tvrdi doktorka Jovanović, imaju plate od 50-60 hiljada, baš koliko zarađuje lekar u domu zdravlja. Ona za Istinomer precizira da pod pomoćnim radnicima, između ostalih, podrazumeva radnike koji se bave održavanjem higijene.

Doktorka Jovanović ne želi da ocenjuje da li je plata od 50 hiljada za zaposlene u javnim preduzećima visoka ili niska, ali smatra da je „nedopustivo da neko ko se školuje toliko godina i pruža uslugu koja je od izvanrednog značaja“ ima malu platu. 

„Jedan moj kolega specijalizant mi je na noćnom dežurstvu pričao, jako se inače ražestio, da vozač kamiona u gradskoj čistoći ima 104 hiljade. A on cele noći ušivao rane i asistirao operacijama i dobio – 50 hiljada. Vozač zaslužuje 100, ali onaj ko radi ovo drugo ne zaslužuje 50“, objašnjava direktorka Komore.

U izjavi za Istinomer ona podseća da su i medicinske sestre malo plaćene, navodeći primer sestara na ortopedskoj klinici na Banjici koje rade jako težak posao, a zarađuju 300 evra. 

Istinomer je od  Gradske čistoće Beograd tražio informacije o visini neto plate komunalnih radnika. 

„Vozač specijalnog vozila na utovaru smeća sa obaveznom srednjom stručnom spremom, položenim državnim ispitom i odgovarajućom kategorijom za
upravljanje namenskim vozilom u slučaju vozila „smećarac“ C kategorija, i radnim stažom od 15 godina u proseku ostvaruje neto mesečnu zaradu u visni od 51.000 do 55.000 dinara“, navode u ovom gradskom preduzeću.

Međutim, kako kažu u Gradskoj čistoći, u zavisnosti od obima posla, prekovremenih sati i rada tokom vikenda, radnik zaradi mesečno još dvanaestak hiljada. Kad je reč o radnicima koji kupe smeće, oni zarađuju nešto manje. 

„Komunalni radnici u „Čistoći“ angažovani su na poslovima čišćenja ulica, pranja ulica i iznošenja smeća. Komunalni radnici poseduju minimum
osnovno obrazovanje, a prosečna mesečna neto zarada, na primer komunalnog radnika angažovanog na iznošenju smeća, što je i najveća zarada koju komunalci ostvaruju, sa radnim stažom od 32 godine iznosi oko 40.000 dinara.

Istinomer je anketom pokušao da utvrdi koliko primaju radnici na pojedinim radnim mestima u drugim javnim preduzećima. U Gradskim pijacama na primer, naplaćivač zakupa na pijačnoj tezgi, sa 10 godina iskustva, zarađuje između 40 i 50 hiljada. Njegov kolega u administraciji – likvidator, koji se bavi knjiženjem i plaćanjem, a pritom poseduje i fakultetsko obrazovanje, mesečno dobija oko 60 hiljada. 

Zbog svega navedenog, izjavu direktorke Lekarske komore Srbije, ocenjujemo kao istinitu
Uzrok frustriranosti ovdašnjih lekara je utoliko veći što su u neposrednom okruženju plate zdravstvenih radnika značajno veće. Na samo 530 km od Beograda, u Ljubljani, lekar specijalista zarađuje najmanje 2.500 evra, a u Hrvatskoj 2.200 evra, kazala je Jovanovićeva. U zapadnoevropskim zemljama primanja lekara su još veća. Navode direktorke Lekarske komore Srbije potvrđuju u slovenačkom sindikatu.

„Lekar specijalista porodične medicine u Republici Sloveniji uvršten je u 43. polazišni platni razred (2.300 evra). Lekar može kao svi javni službenici da napreduje za 10 platnih razreda. Pored toga se lekaru i stomatologu priznaju posebni uslovi rada, tako da može da dostigne 57. platni razred (3.814 evra)“, navela je za Istinomer Katjuša Bizjak iz Sindikata zaposlenih u zdravstvenoj negi Slovenije.

U imenik doktora medicine Lekarske komore Srbije upisano je 32.643 doktora, kako u državnim ustanovama, tako i u privatnoj praksi.