Plan B za Železaru

Ministar privrede o pokretanju proizvodnje u smederevskoj Železari. (Tanjug, 27. 12. 2012. godine)
„Rusi su tražili produženje tendera za dva meseca, međutim, moram da kažem da spremamo varijantu B… Ispitujemo koliki su troškovi, ukoliko se Rusi ne bi pojavili, da država ovo pokrene, ako ne bude preskupo.“

Kada je obelodanjeno da ruski Uralvagonzavod nije dostavio ponudu za Železaru Smederevo, Dinkić je ponovio stav da će država objaviti plan B za ovo preduzeće.

„Sledeće sedmice rukovodstvu i sindikatima Železare Smederevo izložiću plan za pokretanje tog preduzeća. Mi smo spremili i drugu varijantu i prvi put ćemo je objaviti posle razgovora sa sindikatima i poslovodstvom. U svakom slučaju imamo spreman plan.“

Tanjug, 18. 2. 2013. godine

Nakon sastanka državnog vrha i ministra privrede sa zaposlenima u Železari, Dinkić je najavio da će početkom aprila u srpskom gigantu biti upaljena jedna visoka peć, a radnici vraćeni na posao. Prema njegovim rečima, iako Uralvagonzavod nije dostavio ponudu za Železaru, Vlada Srbije u narednim mesecima ostaje otvorena za pregovore s tom kompanijom, kao i sa dugim investitorima zainteresovanim za smederevsku fabriku, kako bi se za nju našlo trajno rešenje.

Ministar je izneo plan za Železaru, a ostaje da se vidi da li će u najavljenom roku biti pokrenuta i proizvodnja. Da li je plan dobar ili ne, tema je za širu raspravu, ali za do sada učinjeno Dinkić zaslužuje ocenu „radi se na tome“.