Plaćanje po glavi pacijenta

Direktorka Zavoda za zdravstveno osiguranje o uvođenju plaćanja lekara po učinku. (Press, 22. 9. 2009. godine)
„Plate lekara u Srbiji od početka 2010. godine zavisiće od broja pacijenata koje leče, kao i od obima i kvaliteta njihovog rada.“

Kapitacija ili plaćanje po broju pacijenata trebalo bi da omogući efikasniji rad zdravstvenih ustanova i pravednije plaćanje lekara. Pri tom će se za plate izdvajati ista količina novca, ali će se drugačije raspoređivati. Prema predlogu kapitacije, 70 odsto plate zdravstvenih radnika trebalo bi da bude fiksno, a 30 procenata zavisiće od učinka.

Projekat primene kapitacije u srpskom zdravstvu finansira Evropska unija još od septembra 2007. godine, a njegova vrednost je 5 miliona evra.

Kada se početak novog sistema vrednovanja rada lekara približio, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje je objasnila da će on kasniti jer Ministarstvo finansija nije prihvatilo predlog izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju.

„Da bi se ovaj sistem plaćanja promenio, morali smo da nađemo zakonski osnov. Zato smo razgovarali sa predstavnicima zakonodavstva pri Vladi i nakon konsultacija smo zaključili da je jedini način da to sprovedemo promena postojećeg Zakona o zdravstvenom osiguranju i da se plate zaposlenih u zdravstvu izvuku iz Zakona o platama u javnim službama.“

Blic, 5. 1. 2010. godine

Ni šest meseci kasnije lekari u Srbiji nisu plaćeni po učinku. Da se sa uvođenjem plaćanja po broju pacijenata kasni potvrdio je i ministar zdravlja, Tomica Milosavljević.

„Čini mi se da smo se iskukurikali pre zore. Sa kapitacijom se kasni, jer očigledno je da nismo imali logistiku da taj projekat pretočimo u praksu u roku koji je bio planiran.“

Večernje novosti, 8. 6. 2010. godine

Izmene Zakona o platama javnih službenika trenutno su u skupštinskoj proceduri, a kako je najavio ministar Milosavljević, trebalo bi da budu usvojene na jesen, čime će biti stvoren i pravni osnov za uvođenje kapitacije.

Prvi obećani rok direktorke Zavoda za zdravstveno osiguranje je prošao, zbog čega joj Istinomer daje ocenu, neispunjeno obećanje. Za kapitaciju, ipak, ima još vremena do kraja godine do kada traje projekat koji finansira EU.