Pešačka pasarela na Kalemegdanu do kraja 2016.

Gradski arhitekta o projektu „Most na Kalemegdanu“. (Politika, 21. 1. 2016. godine)
„Direkcija za građevinsko zemljište, kao investitor pasarele za koju je potrebno oko milion evra, raspisaće tender za izvođača radova krajem maja. Ona će biti izgrađena do kraja 2016.“

Najavljujući pešačku pasarelu, koja će spojiti Kalemegdan i Savsko pristanište, glavni urbanista grada Beograda Milutin Folić rekao je u januaru prošle godine da će CIP u saradnji sa autorima i arhitektom Branislavom Mitrovićem uraditi tehničku dokumentaciju, a da će Direkcija za građevinsko zemljište raspisati tender krajem maja da bi pasarela konačno počela da se gradi u junu. Rekao je tada da će njena izgradnja koštati oko milion evra i da će Beograđani moći da vide izgrađenu pasarelu do kraja 2016. godine. 

Dva meseca kasnije, dogovoreno je da CIP donira gradu Beogradu projekat izgradnje pasarele koja se sastoji iz tri dela: mosta koji povezuje Kalemegdan i parking na „Beton hali“, vijugave rampe za silazak na Savsko šetalište i skulpture u kojoj se nalazi lift. 

Beoinfo, 21. 3. 2016. godine
“Reč je o objektu koji je umetničko delo, a ujedno i izuzetno koristan most koji povezuje važne pešačke koridore”, rekao je Milutin Folić u martu 2016. uveren da će pasarela postati “jedna od atrakcija prestonice i nezaobilazno mesto za turiste.”

Pešački most su inače projektovali Mrđan Bajić i Ričard Dikon koji su ovaj projekat bez naknade ustupili gradu Beogradu. 

*
Pasarela Kalemegdan – Savsko pristanište / Foto: www.ekapija.com

*
Pasarela Kalemegdan – Savsko pristanište / Foto: www.ekapija.com

Godinu dana kasnije, nije izabran ni izvođač poslova. Naime, Direkcija za građevinsko zemljište je tek u novembru 2016. godine raspisala tender, ali je zbog pripreme obimne tenderske dokumentacije, ponuđačima rok produžen do 10. februara ove godine da predaju svoje ponude. Na pitanja o realnim rokovima početka izgradnje pešačkog mosta, Direkcija za građevinsko zemljište nema direktan odgovor. 

“Posle donošenja odluke i zakonskog roka za eventualne žalbe na odluku, sledi potpisivanje ugovora, pribavljanje neophodnih bankarskih garancija i uvođenje izvođača u posao. Tačan datum otpočinjanja radova biće poznat po uvođenju izvođača u posao”, navodi se u pisanom odgovoru Direkcije.

Zbog očiglednog probijanja rokova obećanje gradskog arhitekte ocenjujemo kao “neispunjeno”.