Penzije rastu za 15 odsto

Potpredsednik Vlade o rastu penzija u 2011. (Večernje novosti, 28. 6. 2011. godine)
„To znači da će, sa prethodna dva povećanja od oko devet odsto, u ovoj godini penzije će biti uvećane ukupno za 14 do 15 procenata.“

Penzije su u januaru vanredno uvećane za dva odsto. Sledeće, redovno povećanje usledilo je u aprilu i iznosilo je 5,5 odsto. Zajedno, te dve povišice iznose 7,5 odsto, a ne devet procenata, kako je rekao vicepremijer.

No, to nije jedini promašaj u Krkobabićevoj računici. On je naveo i da će penzije u oktobru biti veće za pet do šest odsto, pa bi, navodno, ukupno povećanje penzija u 2011. trebalo da iznosi čak 15 odsto. No, u aktuelnom rebalansu budžeta planirano je povećanje penzija od samo 1,4 odsto. To znači da od najavljenog povećanja od pet odsto neće biti ništa.

Zbog toga, izjavu potpredsednika Vlade ocenjujemo kao neistinitu.

Inače, pošto je sada postalo jasno da oktobarskog povećanja neće biti sada i Krkobabić pokušava da zabašuri svoje obećanje o jesenjem rastu penzija.

„U svakom slučaju, sve zajedno sa povećanjem u januaru i aprilu, to je negde oko 9,5 do 10 odsto u 2011. godini, a ja sam na početku godine najavio da će povećanje biti oko 10 odsto.“

RTS, 13. 10. 2011. godine