Penzije nikad veće

Ministar finansija o uvećanju penzija. (Sajt Ministarstva finansija, 9. 11. 2018.)
“Čekovi za oktobar uvećani su od 5 do 13 odsto, a penzije su nikad veće u Srbiji.”
Ministar finansija Siniša Mali zahvalio se penzionerima na onome što su uradili za svoju zemlju i poručio im da su se finansije stabilizovale zahvaljujući njihovom odricanju.
 
“Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da nastavljamo da rastemo, a rastemo iz godine u godinu, tako će i penzije biti sve veće i veće“, rekao je Mali.
 
A veće su, dodao je Mali, nego što su ikada bile i to zahvaljujući tome što su čekovi za oktobar uvećani od 5 do 13 odsto.
 
Da podsetimo, krajem oktobra 2014. godine donet je Zakon o privremenom uređivanju isplate penzija. Ovim propisom su sve penzije koje su veće od 25.000 dinara umanjene za najmanje 22 procenta. 
 
One koje su veće od 25.000, a manje od 40.000 smanjene su 22 odsto, dok je za one penzionere sa primanjima većim od 40.000 računica bila nešto komplikovanija – pun iznos penzije je smanjivan za 22 odsto od 15.000 (3.300 dinara) i plus 25 odsto za razliku od 40.000 do punog iznosa. Na primer, neko ko je imao 80.000 dinara penziju, nakon novembra 2014. godine dobijao je 66.700 dinara, po sledećoj računici – 80.000 – (0.22 * 15.000 + 0.25 * 40.000).
 
Od novembra 2014. do danas bilo je ukupno tri povećanja penzija – u januaru 2016. godine 1,25 odsto, u januaru 2017. godine 1,5 odsto i na početku 2018. godine 5 odsto. Ukoliko saberemo procente, penzije su uvećane 7,75 procenata, međutim, pošto je svaki put uvećavana nešto veća suma, penzije su od smanjenja 2014. godine, pa do oktobra 2018. godine uvećane nešto više, tačnije – 7,9 odsto.
 
Krajem septembra ove godine usvojene su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je ukinut Zakon o privremenom utvrđivanju načina isplate penzija, pa su tako od 1. novembra penzije vraćene “na staro”, ali su iznos oktobarske penzije uračunata i uvećanja koja su u međuvremenu određena (7,9 odsto).
 
Ministar finansija Siniša Mali, međutim, kaže da su “čekovi za oktobar uvećani od 5 do 13 odsto”. 
 
Zapravo, uvećane penzije, za 5 odsto, dobiće jedino penzioneri sa primanjima manjim od 34.003 dinara i to kao “uvećanje uz penziju”, kako je definisano Uredbom Vlade, koje će biti isplaćeno samo za oktobar i novembar.
 
Ostali penzioneri primaće penzije koje su im i do sada pripadale, ali su ih po Zakonu o privremenom utvrđivanju načina isplate penzija, primali u manjem iznosu. I na dosadašnjim čekovima koji su penzioneri dobijali uz novac, bilo im je naznačeno – kolika im je zaista penzija, a koliko dobijaju. Sada, jednostavno, dobijaju celokupan iznos penzije, bez umanjenja. Dakle, penzije nisu uvećane, već više nisu “privremeno umanjene”.
 
Oktobarske penzije su u odnosu na septembarske veće onoliko koliko su bile i umanjene 2014. godine (videti tabelu). Nešto niži procenti su posledica povećanja od 7,9 odsto koje smo već pomenuli. Dakle, srazmerno smanjenju, oktobarski čekovi su, u odnosu na septembarske, veći od 4 do 24 odsto.
 
 
 
 
Što se tiče tvrdnje ministra Malog da su “penzije nikad veće”, takođe je reč o spinu.
 
Naime, penzije jesu nominalno veće, upravo za onih 7,9 odsto i to zbog povećanja u 2016, 2017. i 2018. godini. Ipak, one su realno na istom nivou kao i u oktobru 2014. godine, jer su potrošačke cene od tada porasle upravo za 7,9 odsto, odgovorili su iz Republičkog zavoda za statistiku Istinomeru. 
 
Praktično, to znači da ono što ste u oktobru 2014. godine mogli da kupite za 100 dinara, u oktobru ove godine ste plaćali 107,9 dinara. Dakle, za oktobarsku penziju možete da kupite istu količinu dobara, kao i za penziju od pre četiri godine.
 
Zbog toga, izjavu ministra finansija Siniše Malog da su oktobarske penzije uvećane i veće nego ikada dobija ocenu “neistina”.
 
Da četiri godine na snazi nije bio Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija, one bi se, kao i to tada, dva puta godišnje usklađivale sa stopom inflacije i rastom troškova života. Na taj način, verovatno bi isto porasle u istom periodu i došle na nivo na kom su i sada. Ovakav način usklađivanja ukinut je novim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Na taj način ukinuta je i predviljivost povećavanja penzija i date odrešene ruke Vladi da arbitrano povećava penzije, na šta je upozorio i Fiskalni savet. Baš takvo arbitrarno povećanje bilo je i ono od 5 odsto iz oktobra ove godine.
 
Ipak, penzioneri i dalje očekuju vraćanje svih do sada umanjenih penzija, koje im je država, kako tvrde protivustavno uzela, a njihova tužba trenutno se nalazi u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
 
Umesto toga iz vlasti stiže još obećanja da će penzije nastaviti da se uvećavaju u toku naredne godine, kao i da će od danas, 30. novembra, početi isplata jednokratne pomoći u visini od 3.000 dinara.
 
Naslovna fotografija: FoNet/ Nenad Đorđević