Pazim na inflaciju

Guverner Narodne banke Srbije o visini projektovane inflacije. (Ekonomist magazin, 15. 9. 2010. godine)
„Inflacija je u avgustu veća od očekivane zbog značajnog rasta cena hrane, ali NBS će reagovati na ‘poljoprivredni šok’ cena i obezbediti da do kraja godine inflacija bude u predviđenim granicama.“

Iako je u avgustu inflacija dostigla nivo od 5,9 odsto i ozbiljno ugozila projektovanih šest (± dva odsto ), guverner je objasnio da će NBS sprečiti povećanje inflacije do kog bi moglo da dođe usled poskupljenja hrane.

„NBS će povećanjem restriktivnosti sprečiti prelivanje rasta cena ovih proizvoda na inflatorna očekivanja i na ostale cene, kako bi postigla svoje srednjoročne ciljeve u pogledu inflacije.“

Ekonomist magazin, 15. 9. 2010. godine

Uprkos tome što je NBS podizala referentnu kamatnu stopu, a Vlada zauzdala tražena poskupljenja energenata, postalo je jasno da će inflacija probiti gornju granicu od osam odsto, a jesen je obeležio i pad vrednosti dinara. Guverner je objasnio da je to posledica poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

„Inflacija će do kraja godine, zbog poskupljenja hrane, najverovatnije biti iznad planiranog nivoa od osam odsto.“

B92, 19. 10. 2010. godine

Većina ekonomista tvrdila je da će inflacija probiti planirani okvir i da će do kraja godine biti između devet i deset odsto. Konačno, i NBS je zvanično objavila da je izgubila borbu sa stopom inflacije.

„Međugodišnja inflacija u oktobru iznosi 8,9%, što je iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja (6,3±2%)…očekujemo da će se inflacija u narednom periodu kretati iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

NBS – novembarski Izveštaj o inflaciji, 17. 11. 2010. godine

S obzirom da guverner NBS nije uspeo da ostvari obećano Istinomer mu daje ocenu „neispunjeno“.