Palma je sumnjiviji od radikala

Visoki funkcioner DS-a o saradnji sa Draganom Markovićem Palmom. (Dnevnik, 23. 11. 2006. godine)
„Ako ne možemo sa SRS-om, zašto bismo mogli s Palmom, koji pripada stranci koja je bila još žešća i sumnjivija nego što su bili radikali?…Ne mislim da je to nešto što treba da pokaže veliku sreću Srbiji, jer u tome ima dosta i retrogradnog, patrijarhalnog. demagoškog.“

Pred izbore 2007. godine predsednik Političkog saveta DS-a bio je nedvosmisleno protiv saradnje sa Draganom Markovićem Palmom. On je govorio da je i DSS, kao koalicioni partner Jedinstvene Srbije, zbog toga – sporan.

„Da li će DSS biti naš partner u formiranju nove vlade nakon ovih izbora zavisiće od toga s kim je. Ako DSS sa sobom bude vukao i Palmu mislim da ćemo imati teškoće.
Vaši poslednji nastupi pokazuju da ne gajite preterane simpatije prema ‘narodnjačkom bloku’, koji predvodi lider DSSa, premijer Vojislav Koštunica?
Moram priznati da sam začuđen formiranjem takve koalicije, mada je to urađeno s nekakvim ‘stepenovanjem’. Sada DSS ulazi u koaliciju s NS-om i više ih se, kao, ne tiče šta će da radi njegov lider Velimir Ilić. A NS onda uvodi SDPO i JS, odnosno Dragana Markovića Palmu. Mene čudi da oni nisu razmišljali o tome kako će izgledati ako budemo morali da pravimo zajedničku vladu u kojoj bi se nalazio Palma. Jer, to pitanje nije više samo programsko.“

Dnevnik, 23. 11. 2006. godine

Ipak, posle tih izbora vladajuću koaliciju napravili su DS i DSS, a Dragan Marković Palma nije bio prepreka za demokrate.

Na narednim izborima u maju 2008. godine Jedinstvena Srbija je učestvovala u koaliciji sa SPS i PUPS-om. Ni u toj kombinaciji Palma nje predstavljao prepreku za DS, pa je sa tim blokom formirana aktuelna Vlade Srbije.

Budući da se, nakon svega izrečenog, Dragoljub Mićunović nije protivio koaliciji sa Draganom Markovićem Palmom, ocenjujemo ga kao nedoslednog.