Pakujte kofere, selimo se!

Bivši ministar ekonomije o dekoncentraciji državne uprave. (Press, 6. 5. 2010. godine )
„Do kraja godine će četiri važne državne institucije biti izmeštene iz Beograda u Kragujevac, Niš, Zaječar i Užice.“

Preseljenje sedišta institucija iz Beograda trebalo bi da pomogne da se smanji nezaposlenost i da se, kako je objasnio bivši ministar ekonomije „smanji nepravda koju ljudi u unutrašnjosti osećaju jer su sve državne institucije smeštene u prestonici“. On je najavio da će biti preseljena sedišta Fonda za razvoj, Agencije za regionalni razvoj, Agencije za osiguranje izvoza i Nacionalne službe za zapošljavanje. Preseljenje sedišta tih institucija ne podrazumeva da će biti zatvorene i njihove filijale u Beogradu, već da će paralelno funkcionisati u dva grada, a broj zaposlenih državnih službenika biće povećan.

Odluku o izmeštanju centrala četiri institucije Vlada je donela polovinom maja 2010. godine. Prva selidba desila se polovinom oktobra, a naredna krajem 2010. godine.

„U Zaječaru je danas otvoreno sedište Nacionalne agencije za regionalni razvoj, prve državne insituciju izmeštene u unutrašnjost države, čime je započela dekoncentracija vlasti u Srbiji.“

Tanjug, 15. 10. 2010. godine

„Sedište Fonda za razvoj otvoreno je u Nišu, čime se nastavlja proces dekoncentracije vlasti.“

bivši ministar ekonomije Mlađan DinkićRTS, 18. 12. 2010. godine 

Selidba centrala druge dve institucije, međutim, nije obavljena do kraja 2010. godine, a onda je najavljeno da bi taj posao trebalo da bude završen polovinom 2011. godine. Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza na proleće  prošle godine preseljena je u Užice.

„Ta agencija koja se bavi kreditiranjem i osiguranjem izvoza preselila se u Užice jer se od ukupnog plasmana kredita preko te institucije čak 27 odsto odnosi na Zlatiborski i Moravički okrug.“

potpredsednica Vlade Verica Kalanović, Večernje novosti, 6. 4. 2011. godine

I Nacionalna služba za zapošljavanje preseljena je u Kragujevac 20. juna prošle godine.

Budući da selidba sedišta institucija nije završena u predviđenom roku, ali da je to ipak učinjeno, Istinomer obećanje bivšeg ministra ocenjuje kao skoro ispunjeno.