Pajtić 16 godina nije okrečio jednu učionicu

SNS o Pajtićevoj vladavini u Vojvodini. (www.sns.org.rs, 21. 3. 2016. godine)
„Bojan Pajtić, koji danas obećava šarene laže prosvetarima i priča bajke deci, 16 godina nije bio u stanju ni da okreči jednu učionicu, već mu je bilo draže da širom Vojvodine pljačka narodne pare.“
Srpska napredna stranka je u svom saopštenju, reagujući na izjavu Bojana Pajtića da je neprimereno da premijer Srbije kreči đačke toalete, navela da se lider Demokratske stranke u pokrajini bavio samo pljačkanjem i uništavanjem Vojvodine. Ističući da je „sramota što je takav čovek uopšte imao dodira sa prosvetom“, oni dodaju da za „šestnaest godina vlasti, Pajtić nije bio u stanju ni da okreči jednu učionicu“.
Tačno je da je Demokratska stranka na vlasti već šesnaest godina u Vojvodini, dok je Bojan Pajtić na čelu pokrajine 12 godina. Međutim, za ostatak ove tvrdnje ne možemo reći da je istinit. Na području Vojvodine u periodu od 2005. do 2015. godine, prema podacima koje smo dobili od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, na tekuće radove u osnovnim i srednjim školama potrošeno je oko 1,1 milijarda dinara.
*
Troškovi renoviranja škola u Vojvodini (Kliknite za uvećanje)

Ova izdvajanja obuhvataju različite radove na električnim instalacijama i centralnom grejanju kao i stolarske i građevinske radove, u koje je između ostalog uključeno i krečenje. Iz ukupne sume izuzeti su direktni transferi opštinama kao i radovi koji su obavljani u učeničkim domovima.
Budući da podaci Sekretarijata pokazuju da je poslednjih godina u vojvođanskim školama bilo ne samo krečenja, već i daleko ozbiljnijih radova, izjavu SNS-a iz stranačkog saopštenja ocenjujemo kao neistina.