Ombudsman ranije nije kritikovao rad beogradske Komunalne policije

Odbornik SNS-a u Skupštini Grada Beograda o odnosu Zaštitnika građana prema Komunalnoj policiji (Sednica Skupštine grada Beograda, 9. 2. 2016. godine)
„Kako taj isti Saša Janković nije rekao da je komunalna policija parapolicijska snaga u vreme kada ste vi (DS) formirali Komunalnu policiju.“

Na ovu izjavu Aleksandra Jovičića, odbornika SNS u Skupštini grada Beograda, a povodom preporuke Zaštitnika građana da gradska uprava smeni načelnika komunalne policije Nikolu Ristića zbog incidenata sa novinarima Istinomera i KRIK-a, vrlo brzo je stigao odgovor iz kancelarije Zaštitnika građana.

„Izjava gradskog odbornika Jovičića, nekorektna i činjenično netačna, teži da dovede građane u zabludu u pogledu objektivnosti rada državnog organa. Kao takva je štetna i predstavlja zakonom nedopušten pritisak na rad Zaštitnika građana, a posebnu težinu ima zbog toga što ju je dao istaknuti predstavnik vladajuće stranke „, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Iz kabineta ombudsmana podsećaju da su, u preporuci donetoj 24. septembra 2012. godine, povodom incidenta u kom je komunalni policajac primenio nasilje prema građaninu u javnom prevozu, zahtevali udaljavanje tog komunalnog policajca sa radnog mesta.

Preporuka Zaštitnika građana, 24. 9. 2012. godine
„U konkretnom slučaju komunalni policajac nije bio ovlašćen da primeni fizičku snagu i zada više udaraca pesnicom u stomak putniku u vozilu… Zaštitnik građana je zauzeo stav da komunalni policajac bez odlaganja bude udaljen sa radnog mesta do donošenja konačne odluke o njegovoj odgovornosti, jer bi njegovo ostajanje na poslu moglo da uznemiri javnost i da naruši ugled organa uprave u kome radi“, stoji u preporuci koju je potpisao zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković.

Nekoliko dana nakon objavljivanja ove preporuke, 5. oktobra 2012. godine, tadašnja načelnica Komunalne policije Gorjana Obrenović podnela je ostavku i otišla u penziju.

Tanjug, 5. 10. 2012. godine
„Predlog za razrešenje podnela sam pre nedelju dana i niko me na to nije naterao. To je moja lična odluka.“

Javno objavljena preporuka iz 2012. godine jasno pokazuje da se služba Zaštitnika građana i ranije bavila narušavanjem prava građana od strane komunalne policije i da je još tada davala preporuke za unapređenje rada ove javne službe. Zbog toga, izjavu odbornika grada Beograda i narodnog poslanika, Aleksandra Jovićića ocenjujemo kao „neistina„. 

Sa druge strane, ponašanje Aleksandra Jovičića samo je još jedno u nizu sličnih nastupa visokih javnih funkcionera koji se upinju da neistinitim tvrdnjama, poput ministarke Zorane Mihajlović i gradonačelnika Beograda Siniše Malog, opravdaju Komunalnu policiju za grubo kršenje pravila službe. 
*           *
Odbornik Jovičić ide i korak dalje – on bi da politički diskvalifikuje instituciju Zaštitnika građana, u pokušaju da zaštiti sadašnjeg načelnika i opravda njegove postupke.

Prema evidenciji Istinomera beogradska Komunalna policija tokom prošle godine skoro 50 puta je bila na proveri zbog upotrebe fizičke sile prema građanima. Istinomer smatra, da bi jedino odgovorno ponašanje javnih funkcionera bila smena načelnika Nikole Ristića i kažnjavanje svih odgovornih za kršenje pravila službe. Trebalo je to da urade i pre, a pogotovo posle reakcije Zaštitnika građana, najviše institucije koja se bavi zaštitom ljudskih prava u našoj zemlji.

Ovako, uporno braneći nezakonito postupanje jedne gradske službe samo podgrevaju utisak da je nekome potrebna „parapolicija“ u Beogradu, danas.

Kome i zašto?