Od fotelja se ne razdvajam

Gradonačelnik Zrenjanina o ostavci na mesto pokrajinskog poslanika. (Dnevnik, 23. 8. 2012. godine)
„Obratiću se danas ili sutra Agenciji za borbu protiv korupcije i postupiću u skladu sa zakonom.“

Kada je Goran Knežević podneo ostavku na mesto gradonačelnika Zrenjanina, kako bi prešao na ministarsku funkciju, mesto čelnog čoveka grada zauzeo je njegov stranački kolega Ivan Bošnjak. Pošto je on istovremeno i pokrajinski poslanik, Bošnjak je odmah po imenovanju na mesto gradonačelnika najavio da će konsultovati Agenciju za borbu protiv korupcije i postupiti po njenim direkcijama. Podsećanja radi, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioner ne može da obavlja drugu javnu funkciju bez saglasnosti Agencije.

Agencija je potom od Bošnjaka zatražila da se odrekne jedne funkcije zbog sukoba interesa. Umesto da uradi kako je najavio, on se predomislio i žalio na odluku Agencije, na šta ima pravo po zakonu.

„Zbog očekivanja građana i same odgovornosti koju sam preuzeo ulaskom u politički život grada i pokrajine, ne bih žurio s tim ostavkama, naravno, koliko god mi to zakon bude dozvolio.“

Radio Zrenjanin, 23. 10. 2012. godine

Na žalbu Bošnjaka odgovorio je, kao drugostepeni organ, Odbor Agencije za borbu protiv korupcije odbijanjem zahteva za davanje saglasnosti za istovremeno obavljanje dve funkcije. Rešenje, kojim se Bošnjaku nalaže da mora da se odrekne jedne od njih, poslato je 27. novembra, a rok za izvršenje je 15 dana.

Rok je istekao, a Bošnjak nije vratio nijednu „fotelju“.

Pošto je najpre tvrdio da će postupiti u skladu sa zakonom, a sada već mesecima izbegava da to uradi, Istinomer mu daje ocenu „nedosledno“.

Odvojio se od fotelje
Tek pošto je Istinomer objavio tekst o gradonačelniku Zrenjanina i njegovom odbijanju da se odrekne jedne od funkcija, Bošnjak je podneo ostavku na mesto pokrajinskog poslanika. Tako je, posle gotovo četiri meseca izbegavanja da postupi po zakonu i rešenju koje mu je dostavila Agencija za borbu protiv korupcije, on konačno rešio da vrati jedan mandat.

12. 12. 2012. godine