Od Đinđića do sada niko se nije bavio Zakonom o radu

Premijer Srbije o donošenju Zakona o radu. (Blic, 26.06. 2014. godine)
"Nemojte da smetnete s uma da je pre 12 godina bio jedan kratak pokušaj u vreme vlade Zorana Đinđića, to je trajalo dva i po meseca, povučen je zakon i više niko nije imao hrabrosti da to pitanje uopšte pokrene, a kamoli da nešto slično izgura do kraja.“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno u razgovoru sa Savetom stranih investitora da još od premijera Zorana Đinđića, tačnije pre 12 godina, niko nije ni pokušao da izmeni Zakon o radu, jer bi u suprotnom naišao na „žestok“ otpor.

Premijer je rekao da niko tim zakonom nije hteo da se bavi zato što su svi brinuli samo o sebi, i svojim političkim poenima, a nisu mislili o budućnosti Srbije.

Prema podacima Narodne Skupštine Srbije, nakon 2002. godine, Zakon o radu donet je 2005. godine, nakon čega je usledilo i nekoliko zakona o njegovoj izmeni i dopuni.
– 15. marta 2005 – Zakon o radu

– 15. jula 2005 – Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu

– 16. jula 2009 – Zakon o dopuni Zakona o radu

– 8. April 2013 – Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu 

Podsetimo, donošenje Zakona o radu 2005. proteklo je prilično burno, jer je tadašnji predsednik Srbije, Boris Tadić, nakon što je Zakon prvi put izglasan u februaru, odbio da potpiše ukaz o njegovom proglašenju. Nakon toga je u martu potpisao ukaz, ali je istovremeno tražio i ocenu ustavnosti ovog zakona.

Taj Zakon o radu su mnogi stručnjaci ocenili kao zakon donet na silu i zakon koji ide na štetu radnika.

S obzirom na to da su se usvajanja Zakona o radu, kao i njegovih izmena i dopuna, dešavala u više navrata od 2002. do sada, izjavu premijera Vučića ocenjujemo kao “neistina”.