Očistićemo Ponikve od bombi

Gradonačelnik Užica o donatorskoj konferenciji za uklanjanje bojevih sredstava sa aerodroma Ponikve. (Danas, 9. 2. 2011. godine)
„U martu (2011.) planiramo donatorsku konferenciju na kojoj bi trebalo da učestvuju ambasadori u našoj zemlji, kako bismo prikupili novac za uklanjanje bojevih sredstava sa aerodroma Ponikve.“

Iako je više puta najavljivano uklanjanje bojevih sredstava i osam aviona domaćeg vazduhoplovstva, koji su zatrpani u aerodromskim kaponirima Ponikva još od NATO bombardovanja 1999. godine, to se još nije dogodilo jer država nije imala novca. Da bi aerodrom poslužio za civilni saobraćaj, što je predviđeno veoma ambicioznim projektom gradske vlasti, najpre je potrebno ukloniti bojeva sredstva.

U oktobru 2010. godine Vojska Srbije ustupila je gradu aerodrom Ponikve i oko 500 hektara okolnog zemljišta, nakon što su protokol o tome potpisali ministar odbrane Dragan Šutanovac i gradonačelnik Užica Jovan Marković, a sa čime se kasnije saglasila i Republilčka direkcija za imovinu. Kako grad pravno ne može da bude vlasnik tog aerodroma, užička skupština je, početkom marta ove godine, osnovala JP „Aerodrom Ponikve“ da gazduje tim objektom, ali i da pripremi donatorsku konferenciju.

„Prema proceni Centra za razminiravanje za to je potrebno oko šest miliona evra. Planirali smo ove godine da obezbedimo taj novac, a do sredine 2012. da uklonimo bojeva sredstva sa kompletnog aerodromskog kompleksa.“

gradonačelnik Užica Jovan Marković, Danas, 9. 2. 2011. godine

Mesec dana kasnije, Marković je pomerio održavanje tog skupa za 1. april. Donatorska konferencija održana je, napokon, početkom maja. Tada su obećana i konkretna sredstva za uklanjanje mina.

„Predstavnici ambasada petnaest država, učesnika donatorske konferencije…obećali su da će taj projekat pomoći tokom ove i naredne godine. Za uklanjanje bojevih sredstava i osam aviona domaće avijacije, koji se na tom aerodromu nalaze još od NATO bombardovanja, potrebno je oko četiri miliona evra.
– Predstavnici Ambasade SAD obećali su da će pomoći sa 500.000 dolara ove godine i da će naredne godine obezbediti još milion dolara. Kina je najavila podršku, kao i predstavnici drugih zemalja u skladu s njihovim mogućnostima, ali nije bilo reči o iznosima – dodao je užički gradonačelnik istakavši da će taj projekat sa 1,5 miliona evra podržati i Vlada Srbije.
– U naredna tri meseca predstoje nam dogovori o iznosima donacija, a tokom ove godine očekujemo da to bude oko 1,5 miliona evra, koje će stizati sukcesivno – objasnio je Marković, a potom najavio da će „uklanjanje bojevih sredstava početi za dva ili tri meseca, nakon što bude urađena tehnička dokumentacija, a da će biti završeno do kraja 2012. godine.“

Danas, 12. 5. 2011. godine

Prva novčana sredstva stigla su iz Evropske unije krajem 2011.

„JP ‘Aerodrom Ponikve’ dobilo je donaciju od Evropske unije u iznosu od 200.000 evra. Taj novac, kako je za Danas saopštio Saša Savić, direktor tog preduzeća, biće iskorišćen za izradu idejnog projekta, studije ekonomske opravdanosti i generalnog projekta, što je neophodno kako bi se započeli i drugi poslovi za korišćenje tog aerodroma.
– Obaveza preduzeća je učešće od 35.000 evra i taj novac biće iskorišćen za izradu katastarsko-topografskih planova, potrebnih za izradu idejnog projekta, kao i plana generalne regulacije za aerodrom. Kada se ta donacija bude realizovala, imaćemo kompletnu dokumentaciju koja će biti dragocena budućem investitoru – naveo je Savić.“

Danas, 16. 12. 2011. godine

Krajem februara dopremljena je i kineska donacija u vidu posebnog bagera i kamiona za vađenje aviobombi iz većih dubina. Iako se čitav projekat odužio zbog izuzetne važnosti aerodroma za užički region, Istinomer izjavu gradonačelnika Užica ocenjuje sa „radi se na tome“.