Očistićemo Međuvršje

Direktor Turističke organizacije Čačka o čišćenju jezera Međuvršje. (Čačanske novine, 19. 7. 2011. godine)
„Sledeće (2012.) godine pristupićeno čišćenju jezera Međuvršje i izvlačenju mulja.“

Jezero Međuvršje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri poslednjih godina privlači sve više turista i predstavlja veliki turistički potencijal Čačka. Ipak, višedecenijska nebriga ostavila je traga pa je zapremina jezera smanjena sa 18 miliona kubnih metara na svega šest, što ugrožava bezbednu plovidbu turističkog broda koji se u nekoliko navrata nasukao. Osim toga uz jezero se šire korovske biljke koje ugrožavaju domicilnu floru i faunu.

Prilikom promocije novih katamarana na Međuvršju jula 2011. godine direktor Turističke organizacije Čačka je obećao da će 2012. godine biti organizovano veliko čišćenje Zapadne Morave i izvlačenje mulja iz jezera, a projekat su navodno podržali Ministarstvo životne sredine i evropski fondovi. Time bi, prema njegovim rečima, bila povećana zapremina jezera i omogućena nesmetana plovidba i većih brodova.

Međutim, ni posle godinu dana ništa od navedenih poslova nije otpočelo, niti su započete pripreme za taj veliki posao, pre svega u popisu zagađivača i svih vikendica.

Zbog toga obećanje direktora Turističke organizacije ocenjujemo sa „ni započeto“.