Očekujte 500.000 svinja do početka 2016.

Premijer Srbije o investiciji nemačkog proizvođača mesa. (TV Prva, 25.01.2015)
„Dolazi Tenis. Firmu je već osnovao. To će biti veliki napredak za srpsko stočarstvo i poljoprivredu. Očekujte do početka 2016. godine 500 hiljada svinja.”
Ako je suditi po premijerovoj izjavi od pre godinu dana, u tanjirima širom Srbije već danas se može naći svinjska šnicla iz obora u vlasništvu vodećeg nemačkog proizvođača mesa, kompanije Tenis. Međutim, premijerove najave da će ova kompanija već početkom 2016. uzgajati u Srbiji pola miliona svinja – nisu se obistinile. Vlasnik ove porodične nemačke klanice koja upošljava 10.000 ljudi,  Klemens Tenis, je tek 23. februara 2016. godine, nakon susreta sa premijerom, otkrio detalje petogodišnje investicije od 300 miliona evra u ovdašnje svinjogojstvo. Kako je rekao, tim njegove kompanije radi na projektovanju 10 farmi u Srbiji. Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Klemens Holdinga potpisan je u aprilu 2015. 
*
Premijer Srbije i Klemens Tenis / Foto: FoNet

Vučić je tom prilikom novinarima saopštio da se ugovor sa kompanijom Tenis priprema za jun, budući da Srbija treba da uradi još mnogo toga, posebno po pitanju obrazovanja i pronalaženja poljoprivrednika od kojih bi mogle da budu uzimane svinje. (Tanjug, 23. 02. 2016. godine) 
Tenis je sa premijerom Vučićem dogovorio i naredne korake za dolazak te kompanije u Srbiju, od kojih je najvažniji dobijanje dozvola za rad i obrazovanje potrebnih kadrova. Budući da nakon godinu dana od premijerove najave nije potpisan ni ugovor sa nemačkom kompanijom Tenis, premijer Srbije dobija ocenu neispunjeno obećanje. 

Srpska vlada puno očekuje od saradnje sa Tenisom, a jedan od glavnih argumenata za pridobijanje ovog investitora je bio da je srpsko stočarstvo palo na nivo s početka XX veka i da će nemački investitor doprineti oporavku ove grane stočarstva. Najavljeno je da će nemačka kompanija dostići proizvodnju od četiri miliona svinja, pri čemu će 2,5 miliona da otkupi od srpskih seljaka.