Očekujem otvaranje poglavlja do kraja 2015.

Premijer Srbije o otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU. (Tanjug, 6. 9. 2015. godine)
„Reći ću da je Srbija zaslužila, posle pregovora u Briselu, da dobije otvorena poglavlja i očekujem otvaranje poglavlja do kraja godine.“

Nakon nekoliko neispunjenih obećanja o roku za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, premijer Srbije Aleksandar Vučić je u septembru, pred put u Berlin, izjavio da očekuje da prva poglavlja budu otvorena do kraja 2015. godine.

Tanjug, 6.9.2015. godine
„Ja verujem u nemačku reč. Nemci su postavili tvrde uslove Srbiji i Srbija je ispunila sve te teške uslove i zato očekujem da Nemačka svoju reč poštuje i svoja obećanja ispuni. To je moja politika, ja sam želeo da se bliže vežemo za Nemačku, ja verujem u nemačku reč i, ako to ne bude, lično ću biti odgovoran za to.”

Vučić je u posetu Nemačkoj otputovao nakon što je krajem avgusta u Briselu potpisano nekoliko sporazuma sa Prištinom, uključujući i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Premijer Vučić je tada pred Odborom za EU u Bundestagu i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, između ostalog, govorio i o evropskim integracijama Srbije. 

Kancelarka Merkel rekla je da su sporazumi postignuti sa Prištinom važni za napredak Srbije u evropskim integracijama, a Vučić je ponovio da očekuje otvaranje poglavlja do kraja ove godine. 

Odbor za evropska pitanja Bundestaga zatim je krajem novembra dao zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 32 i 35 – o normalizaciji odnosa sa Prištinom i finansijskoj kontroli. 

Budući da je međuvladina konferencija u Briselu, na kojoj je Srbija otvorila prva poglavlja u pregovorima sa EU, održana 14. decembra ovo obećanje premijera Vučića ocenjujemo kao ispunjeno.  

Međutim, ne treba zaboraviti da je Vučić nekoliko puta pomerao rokove za otvaranje poglavlja. Tako je na samom početku ove godine izjavio da će tokom 2015. biti otvoreno više poglavlja, kao i da misli da će “najmanje četiri” poglavlja biti otvorena u prvoj polovini godine, da bi u maju dao novi rok.

RTS, 7.5.2015. godine
“Vi znate da sam ja pesimističan čovek i očekujem da to bude najkasnije u septembru, nadam se u junu, a možda ne bude ni tad.”

Inače, pregovori o pristupanju Srbije Uniji formalno su počeli 21. januara 2014. godine. Skrining, odnosno analiza usklađenosti zakonodavstva u Srbiji sa evropskim propisima, počeo je u septembru 2013, a završen u martu 2015. godine. 

Odmah pošto su pregovori zvanično počeli, usledila su obećanja da će prva poglavlja biti otvorena do kraja 2014. godine.

Dojče vele, 1.4.2014. godine
“Srbija mora da nastavi i ubrza svoj evropski put koji podrazumeva teške reforme u oblasti vladavine prava. Mi moramo da kraja godine da pokušamo da otvorimo poglavlja 23 i 24, a već smo u različitim problemima i u okviru policije i drugih institucija.”

Nakon sastanka sa tadašnjim evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u maju 2014, Vučić daje preciznije planove za otvaranje poglavlja, takođe tokom godine.

Tanjug, 5. maj 2014. godine
“Prvo ćemo otvoriti najverovatnije u oktobru – ako bude ranije biće čudo – poglavlje 32, zatim 35, pa poglavlja 23 i 24.”

Početkom oktobra prošle godine Vučić je rekao da očekuje da Srbija do kraja te godine otvori pregovaračka poglavlja 32 i 35, a početkom sledeće godine i poglavlja 23 i 24. Gotovo identično obećanje mogli smo čuti tačno godinu dana kasnije. Ovoga puta je ispunjen barem prvi deo obećanja, koji se odnosi na poglavlja 32 i 35.  

Uoči otvaranja prvih poglavlja, premijer Vučić je izjavio i da Srbija želi da do kraja 2019. godine završi pregovore o pristupanju.

Tanjug, 10.12.2015. godine
“Mi želimo da naš posao završimo pre kraja 2019. godine… Vi znate da ja nisam preveliki optimista, da nisam neko ko ovakve stvari govori zbog nekakvih izbora, zbog javnog mnenja. To sam rekao i ranije i sad vam govorim, pre otvaranja poglavlja, mi hoćemo da teške reforme provedemo i sve završimo pre kraja 2019.”

Vučić, međutim, nije davao prognoze o tome kada bi u tom slučaju Srbija mogla da postane član EU, rekavši da to zavisi od Evropske unije. 

I brojni drugi funkcioneri pre Vučića obećavali su i davali vrlo smele prognoze o tome kada će početi pregovori, kada će biti otvorena prva poglavlja i kada će Srbija postati deo Evropske unije.