Obrazovanje na albanskom – evropsko

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije o obrazovanju na albanskom jeziku. (Kurir, 23. 9. 2010. godine)
„Do kraja mandata ove vlade pitanje obrazovanja na albanskom jeziku biće rešeno po najvišim evropskim standardima.“

Govoreći o obrazovanju Albanaca u tri opštine na jugu Srbije predsednik Koordinacionog tela i ministar Milan Marković izjavio je 2010. godine da će do kraja mandata Vlade biti rešeni problemi koji postoje po tom pitanju. On je kao model po kome bi trebalo izgraditi obrazovni sistem na jugu Srbije naveo – vojvođanski. Problem Albanaca na jugu Srbije počeo je kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, a Srbija zabranila uvoz udžbenika na albanskom jeziku, pa deca u tim sredinama nisu mogla da se školuju na maternjem jeziku.

Do kraja mandata Vlade, stvari se nisu dovoljno popravile. U Bujanovcu je otvoreno odeljenje subotičkog Ekonomskog fakulteta na kom je organizovana dvojezična nastava, ali udžbenici za osnovnu i srednje škole na albanskom jeziku još nisu dostupni. U školskoj 2011/12. godini đaci na jugu su imali samo Bukvar na albanskom jeziku, a ni naredne godine problem nije rešen.

„Stvarno smo u velikim poteškoćama jer u srednjim školama, a ja radim u srednjoj školi, nedostaju skoro svi udžbenici. Tu je jedna velika katastofa, država nije gotovo ništa investirala da se obezbede udžbenici za srednje škole. Mi se snalazimo, dajemo beleške… To su metode iz prošlog veka, znamo, međutim nemamo izbora… Za neke udžbenike, koji odgovaraju planu i programu, koristimo knjige sa Kosova, koje nisu legalne, ali nemamo izbora. Takođe, treba da prevedemo udžbenike sa srpskog jezika.“

predsednik Komisije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje pri Nacionalnom savetu Albanaca, Zejni Fejzulahu, Slobodna Evropa, 5. 9. 2012. godine

Pošto do kraja mandata Vlade Srbije problem školovanja na albanskom jeziku na jugu Srbije nije rešen, Istinomer obećanje bivšeg ministra ocenjuje kao neispunjeno.