Obnovu Zemunskog parka završavamo naredne godine

Bivši gradonačelnik Beograda o obnovi Zemunskog parka. (Tanjug, 29. decembar 2017.)
”Do marta, aprila meseca naredne godine završavamo i sređivanje Zemunskog parka.”

Kada je Siniša Mali, tadašnji gradonačelnik Beograda, a sadašnji ministar finansija u Vladi Srbije, krajem decembra prošle godine otvorio rekonstruisani Pionirski park, izjavio je da se zelene površine uređuju kako bi građani imali gde da “provode kvalitetnije svoje slobodno vreme”. Tom prilikom je najavio da će radovi u Zemunskom parku, koji su zvanično počeli 16. oktobra 2017. godine, biti završeni u martu ili aprilu ove godine, dok se paralelno ”nastavlja obnova i uređenje parka Ušće”.

Međutim, Mali je tada prećutao da su radovi u Zemunskom parku, čiji je izvođač bio JKP “Zelenilo Beograd”, a naručilac Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, tada već morali da budu završeni. Naime, na info-tabli građevinskih radova pisalo je da radovi počinju 16. oktobra 2017, a da je trebalo da budu završeni 29. decembra, odnosno, onog onog dana kada je otvarao Pionirski park i najavljivao kraj radova u Zemunskom parku za proleće 2018. godine.

Kada je došao mart, odnosno april, rekonstrukcija Zemunskog parka još nije bila završena, kao što je obećao bivši gradonačelnik. Zvanično, to se dogodilo tek 4. maja ove godine, kada je Siniša Mali obišao rekonstruisani Gradski park u Zemunu.


*
Rekonstruisani Zemunski park/Foto: Istinomer/Zoran Drekalović


Tom prilikom je, između ostalog, izjavio da je uređena površina od oko 35.000 kvadratnih metara, da su postavljene nove klupe i obnovljena dečja igrališta, dok su staze i prilazi spomenicima asfaltirani. Rekao je i da je obnova parka koštala 60 miliona dinara i podsetio da su radovi počeli u oktobru 2017. godine. Ponovo je, međutim, preskočio “detalj” da je planirani rok probijen nekoliko meseci, to jest da je rok za njihov završetak bio 29. decembar 2017. godine.


Dakle, rekonstrukcija Gradskog parka u Zemunu zapravo je trebalo da bude završena onda kada je najavljena. Obnova nije bila gotova ni u martu, aprilu, kako je najavio bivši gradonačelnik. Radovi su uz kašnjenje, ipak, privedeni kraju, zbog čega Siniša Mali za obećanje “da se naredne godine završava sređivanje Zemunskog parka”, dobija ocenu “ispunjeno”.

Inače, ovih dana u Zemunskom parku mogu se i dalje videti radnici, zaštitne ograde i površine na kojima se izvode radovi, što je zabeležio i fotoreporter Istinomera.


*
Radovi na uređivanju prostora ispred Zemunske gimnazije/Foto: Istinomer/Zoran Drekalović


Iz JKP “Zelenila Beograd” nam je rečeno da se gradi “pet zona” i “prostor za miran odmor” ispred Zemunske gimnazije. Reč je, kako su rekli, o radovima koji se izvode na osnovu Programa popravki oštećenih i degradiranih zelenih površina za 2018.godinu, koji nisu bili planirani pređašnjom rekonstrukcijom. Rok za završetak “pet zone” je 15. jul , a “prostora za miran odmor” 18. jul ove godine. Ukupna vrednost prvih radova je 1.402.825 dinara, a drugih 854.901 dinar, kažu iz Zelenila.


Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa