Obnova Petnice

Bivši potpredsednik Vlade o rekonstrukciji istraživačke stanice Petnica. (Beta, 19. 11. 2010. godine)
„Radovi će početi u martu 2011, dok će ceo projekat obnove Istraživačke stanice biti završen sredinom 2012. godine.“

Krajem prošle godine Đelić je sa gradonačelnikom Valjeva i direktorom Stanice Petnica potpisao protokol o ulaganju 7,6 miliona evra u obnovu Petnice.

„U Istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva, danas je potpisan protokol o ulaganju 7,6 miliona evra u proširenje kapaciteta i nabavku opreme za tu jedinstvenu naučnu ustanovu za rad s talentovanim đacima i studentima… U rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objeketa, ukupnog kapaciteta 170 ležajeva za polaznike i njihove nastavnike napovršini od 17.000 kvadrata, biće uloženo 5,3 miliona evra, a 2,3 miliona evra u nabavku najsavremenije opreme.“

Beta, 19. 11. 2010. godine

Radovi su, umesto u martu, počeli u krajem jula 2011. godine, a potpredsednik Vlade i ministar prosvete obišli su gradilišta tri nedelje kasnije. Tada se čulo i da bi radovi mogli biti okončani ranije od najavljenog.

„Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je juče prilikom obilaska radova na izgradnji i proširenju smeštajnih kapaciteta u Istraživačkoj stanici ‘Petnica’ da će ta jedinstvena obrazovna ustanova na Balkanu od sledećeg proleća, kada se očekuje završetak radova, biti vodeći vanškolski obrazovni centar u Evropi.“

Press, 18. 8. 2011. godine

Najveći deo građevinskih radova u Istraživačkoj stanici Petnica su završeni u maju 2012, pa su zaztim u njoj održani i letnji seminari. Ostali su radovi na parternom uređenju i izgradnja pešačkih staza i otklanjanje manjih propusta koji su uočeni od maja. Direktor Istraživačke stanice Vigor Majić kaže za Istinomer da još uvek nije nabavljena sva oprema, za koju je izdvojeno 2,3 miliona evra. On se nada da bi ona mogla da bude isporučena ove zime, najkasnije na proleće.

Pošto je rekonstrukcija završena na vreme, a na opremu se još čeka Istinomer potpredsedniku Vlade daje ocenu „skoro ispunjeno“.