Obići ću sve škole, bolnice i domove zdravlja

Predsednik Vlade o obilasku objekata javne namene. (B92, 18. 12. 2015. godine)
“U Srbiji će u 2016. godini biti obnovljeno više od hiljadu škola, bolnica i domova zdravlja. Svaku ću školu, dom zdravlja i bolnicu u Srbiji da posetim. Neće mi biti teško.“

„Nijednu školu nećemo da zaboravimo i ja ću da odem u svaku školu, u svaki vrtić i u svaku bolnicu i dom zdravlja u celoj Srbiji. Dakle u svaku. Jel možete da verujete? Ima tamo neki lud premijer kako god da ga zovu. U svaku školu u svaku bolnicu u svaki dom zdravlja, svaki vrtić ću da odem. I lično ću da proverim kako izgledaju ti toaleti. To je moj posao. Meni to nije teško, zadovoljstvo mi je. Ja mislim da je to istorijska stvar”, govorio je premijer krajem prošle godine najavljujući obilazak radova na objektima javne namene. (RTS, 30.11.2015. godine)

I sve ovo premijer je planirao da završi za godinu dana. Na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije 7 meseci kasnije, u maju 2016. Vučić je ponovio svoju nameru da do kraja godine obiđe sve javne objekte gde se vrše radovi, ali je broj planiranih objekata za obnovu smanjio na 500.   
Međutim, na samom kraju ove godine, prema nalazima iz medija i podacima sa sajta Vlade Srbije, premijer je obišao oko 15 škola, vrtića, domova zdravlja i drugih zdravstvenih institucija. 
Što se tiče obnove, u izjavi medijima premijer је nedavno rekao da se rade 324 objekta.

N1, 3. 12. 2016. godine
“Radimo ih 324, toliko smo uspeli novca da izdvojimo. Za sledeću godinu smo prebacili više novca i verujem da ćemo da uradimo više od toga, naš je cilj da uradimo 2.000 objekata“.

Prema javno dostupnim podacima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koja je na sebe preuzela posao obnove objekata javne namene, za 20 škola i domova zdravlja raspisane su javne nabavke i bira se ponuđač. Do sada je završeno saniranje nešto više od 190 objekata, a u taj broj uračunati su i mostovi, klizišta, sanacije puteva. Kabinet premijera nije odgovarao na upit Istinomera da nas uputi na podatke po kojima predsednik Vlade tvrdi da se sanira više od 300 objekata. 

 
Prema poslednjem objavljenom izveštaju Ministarstva zdravlja, projektom sanacije i adaptacije zdravstvenih objekata u Srbiji 1. septembra obuhvaćeno je ukupno 128 ustanova. 
Za godinu dana predsednik Vlade nekoliko puta je ponovio da će obići sve škole i domove zdravlja koji se obnavljaju, a prema dostupnim informacijama renovira se tek trećina od obećanih 1000 objekata javne namene. Zbog toga premijeru sleduje ocena neispunjeno.
 
S obzirom na posao koji kao predsednik Vlade obavlja, nije čudno da je premijer za godinu uspeo da obiđe oko 15-ak škola i drugih javnih objekata koji se obnavljaju, ali se onda postavlja pitanje zbog čega se uopšte obećavalo nešto što ni fizički nije moglo da se ispuni. Naime, da bi za godinu dana ispunio normu od hiljadu poseta javnim objektima, premijer bi morao svakog dana da obilazi po tri objekta.
Bez obzira na te “tehničke poteškoće”, premijera nije mrzelo da i tokom 2016. ponavlja zamisao o ovim posetama. Da je uspeo, svakako bi bio prvi put u istoriji.