Novi Statut Beograda posle gradskih izbora

Zamenik gradonačelnika o donošenju Statuta Beograda. (Blic, 11. 1. 2018. godine)
„Kako bismo sprečili da se ovo što je potreba građana zloupotrebljava i da politički prevaranti koji su otimali nadležnosti opštinama politizuju ovo pitanje promena Statuta biće urađena posle gradskih izbora.“
Početkom 2018. godine tadašnji gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će se nakon izbora 4. marta menjati Statut Beograda kako bi “sprečili da se ovo što je potreba građana zloupotrebljava i da politički prevaranti koji su otimali nadležnosti opštinama politizuju ovo pitanje”.
Na novi Statut Beograđani su, ipak, čekali više od godinu dana od poslednjeg obećanja zamenika gradonačelnika, jer su se odbornici Skupštine grada tek krajem jula 2019. saglasili sa Odlukom o promeni Statuta grada Beograda. 
Vesić je za donošenje Statuta rekao da je “čitav proces trajao duže od tri godine”, ali da će izmene omogućiti da se efikasnije rešavaju problemi građana.
Pored Statuta, izmenjen je čitav set zakona, kao i Zakon o glavnom gradu, naveo je Vesić, a sve opštine, kako je rekao, sada imaju “veće nadležnosti nego što su imale do sada”
“Nove dobijene nadležnosti su u oblastima izdavanja građevinskih dozvola, prostornog planiranja, podsticanja nataliteta i dečje zaštite, kulture, sporta, obrazovanja, javnih komunalnih preduzeća, poljoprivrede, zaštite životne sredine, osnivanja mesnih zajednica i drugo. Prva i najvažnija promena u novom statutu odnosi se na izdavanje građevinskih dozvola, a grad je suštinski podeljen u dve zone: gradsku i prigradsku”, rekao je Vesić.
Opozicioni Savez za Srbiju izneo je svoje primedbe na račun novog Statuta. Šef odborničke grupe SzS u Skupštini Beograda Nikola Jovanović, rekao je da promena Statuta “nema nameru da da veća ovlašćenja gradskim opštinama, već ima za cilj da ograniči gradsku Skupštinu i odbornike da kontrolišu rad gradske uprave, gradonačelnika i gradskog veća”.
S obzirom na to da su gradski izbori održani pre više od godinu dana, tačnije 4. marta 2018, a Statut je promenjen tek 25. jula 2019, obećanje Gorana Vesića ocenjujemo kao “neispunjeno”.
Da podsetimo, obećanje o promeni Statuta datira još iz 2012. godine. Do manjih izmena Statuta došlo je 30. maja 2013. godine, ali dato obećanje nije ispunjeno. Goran Vesić je u više navrata navodio datume kada će novi Statut glavnog grada biti donet. 
”Statut grada do prve polovine sledeće godine (2016)”, rekao je Vesić 2. novembra 2015. godine.
“Revolucionarne” promene, odnosno veća ovlašćenja za prigradske opštine, podela Grada na dve zone, kao i novi sistem upravljanja poslovnim prostorom nisu se dogodile. Komisija koja je trebalo da izradi dokument do oktobra 2015. to nije uradila, jer je Skupština grada promenila Zaključak o pristupanju promeni Statuta, a rok za nacrt predloga produžen je do januara 2016.
Vesić je ponovo najavio donošenje Statuta, ali i Zakona o glavnom gradu – ovaj put za sredinu 2016. godine. Ubrzo stiže i novo obećanje – kraj te godine.
„Do kraja januara naredne godine izvršićemo promenu Statuta grada Beograda“, najavio je Vesić 18. decembra 2017. godine. Ni ovo obećanje nije ispunjeno.
Naslovna fotografija: FoNet/Beoinfo