Nova zgrada Prihvatilišta za decu u avgustu

Bivši gradonačelnik o završetku rekonstrukcije zgrade Pihvatilišta za decu. (BeoInfo, 17.2.2018.)
“Radovi će biti završeni u julu ili avgustu ove godine, kada će Beograd imati najmodernije i najbolje prihvatilište, ne samo u Srbiji već i u regionu.”

Od bivšeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog u kampanji pred beogradske izbore čuli smo dosta obećanja koja se tiču glavnog grada. Prema njegovom priznanju, jedno od najbitnijih je ono da će rekonstrukcija zgrade u kojoj bi trebalo da se preseli Prihvatilište za decu biti završena do u julu, avgustu.


“Meni je ovo jedno od najvažnijih obećanja kada smo pre dve godine rekli da ćemo pronaći adekvatan prostor i napraviti novo prihvatilište. U ovoj zgradi će biti i svratište, koje će Beograd imati po prvi put”, izjavio je Siniša Mali u februaru ove godine prilikom obilaska objekta u Živka Davidović,  koje će po završetku rekonstrukcije biti Prihvatilište za decu i mlade.
Prihvatilište za decu već dve decenije se nalazi na privremenoj adresi, u Bulevaru oslobođenja na Voždovcu, a smešteno je u neuslovnom prostoru koji može da primi svega, 16-oro dece. Potrebe su duplo veće, naročito zimi, kada koji mališani žive i rade na ulici ovde traže utočište. Štaviše, sadašnji prostor prihvatilišta ne ispunjava ni osnovne tehničke kriterijume, pa je, tako, prošle zime, usled pucanja cevi, prihvatilište danima bilo bez grejanja.  
No, tragom datog obećanja da će radovi biti gotovi „u julu, avgustu“,  reporteri Istinomera 6. septembra obišli su objekat na Zvezdari kako bi proverili da li je rekonstrukcija zgrade bivše škole “Ćirilo i Metodije” u koju bi trebalo da se useli Prihvatilište za decu završena. 
Na prilazu objektu i dalje stoji investitorska tabla na kojoj piše da je rok za završetak radova 5. avgust, 2018. godine. Iza table vidi se objekat opasan skelama, svuda okolo stoji građevinski materijal, a dvorište je još zaraslo u korov. Unutrašnjost objekta nije ni blizu bilo kakve upotrebljivosti. Na fotografijama se jasno vidi da ni stolarija nije postavljena, a radnici obavljaju radove na podovima. 
Jasno je, dakle, da radovi na adaptaciji objekta u koju bi trebalo da se preseli Prihvatilište za decu nisu ni približno završeni, zbog čega Siniša Mali za, kako je rekao, njemu najvažnije obećanje da će rekonstrukcija zgrade biti završena do jula, avgusta dobija ocenu “neispunjeno”.
Zbog čega su probijeni rokovi rekonstrukcije i kada će ona biti završena nismo uspeli da saznamo ni od info službe grada Beograda, jer na postavljena pitanja nismo dobili odgovore.
Inače, obećanja o nalaženju trajnog uslovnog prostora za prihvatilište odlažu se još od 2015. godine, kada je Mali na proslavi 57. rođendana ove ustanove najavio adaptaciju novog objekta “za mesec, dva”.
Zatim je sredinom sledeće, 2016. godine bivši gradonačelnik obećao preseljenje u objekat na Zvezdari na jesen iste godine. 
“Očekujemo da će renoviranje i rekonstrukcija trajati oko tri meseca kako bi na jesen deca mogla da dobiju nov dom. Tu će imati znatno kvalitetnije uslove za život, bolju mogućnost da se obrazuju i provode vreme. Prostor će biti siguran i human i oplemenjen tako da bude najlepši u regionu jer bogatstvo se pokazuje upravo na primeru brige o onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo ja naša podrška za budućnost dece”, izjavio je Mali 1. juna, 2016. godine.
Prošla je jesen 2016, stigla i jesen 2017, a Mali je, onda, pomerio rok za jesen 2018, da bi u predizbornoj kampanji, kao što vidimo najavio da će posao biti gotov u julu, avgustu.
Dok je bivši gradonačelnik u kampanji obećavao rekonstrukciju zgrade za leto, njegova nekadašnja pomoćnica izjavila je “da u Beogradu ne postoji prihvatilište za decu”, zbog čega je od Istinomera dobila ocenu “kratke noge”.

Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović