Nisam obećao objavljivanje snimka nesreće kod Doljevca

Predsednik Srbije o objavljivanju celog snimka saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac (Tanjug, 30. 8. 2022. godine)
“Ja nisam obećao građanima Srbije (objavljivanje kompletnog snimka saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi kod Doljevca, u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, prim. Istinomera). Rekao sam – oni koji su zainteresovani i koji imaju pravo na to, mogu da steknu uvid. I to sam govorio vezano za porodicu, koliko znam niste porodica.”  

Kratko pitanje gde su dva minuta snimka sa naplatne rampe u Doljevcu i insistiranje da na njega odgovori, isprovocirali su predsednika Srbije da novinarku N1 Žaklinu Tatalović optuži da je bezobzirna i nepristojna, te da laže.

Kao laž i “ad hominem napad na nekoga” nazvao je spekulacije da je pre tri i po godine saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi Doljevac, u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, a povređeno još pet osoba, izazvao bivši v.d. direktora “Koridora Srbije” Zoran Babić, a ne njegov vozač koji je kasnije i osuđen.

Da bi ljudi razumeli o dva minuta snimka sa naplatne rampe, radi se o presuđenoj stvari i o jednoj od bezbrojnih laži koje su pojedini mediji i pojedini političari izgovarali sve vreme i nemam nikakav problem s tim. Niti sam bio u autu, niti sam bio pored auta, niti bilo koga štitim i gospodin Babić je, inače, smenjen ne zbog toga, već zbog drugih stvari. A ja vas molim, nađite sve snimke, pitajte i sudiju, i rešite taj problem već jedanput”, rekao je predsednik Vučić.

Na insistiranje novinarke da odgovori na pitanje gde su nedostajuća dva minuta snimka nesreće kod Doljevca koje je rekao da će objaviti, predsednik je odgovorio:

Ja nisam obećao građanima Srbije. Rekao sam – oni koji su zainteresovani i koji imaju pravo na to, mogu da steknu uvid. I to sam govorio vezano za porodicu, koliko znam niste porodica”, da bi zatim iznenada u priču ubacio svog brata i slučaj Jovanjica.

Tri godine su vodili kampanju protiv moga brata za Jovanjicu, tri godine. Posle toga nije bilo – izvinite zbog takvih laži, ni jedna reč. Posle sudske presude nastavili su, bilo je potrebno da novinar njihove kuće kaže da je to bila laž protiv jednog čoveka. Tri godine laži i onda kada se to ustanovi, idemo na novu laž”, rekao je predsednik, optuživši novinarku N1 i njenu kuću da lažu.

“Sve što kažete je laž! Laž je da je vozio Zoran Babić, sve što kažete je laž!”

Međutim, iako sada tvrdi da građanima nije obećao da će objaviti kompletan snimak nesreće, već da je rekao da uvid mogu da steknu zainteresovani i koji imaju pravo na to, odnosno porodica, predsednik Vučić je pre tri godine govorio drugačije.

Najpre je u avgustu 2019, na konstataciju novinarke Glasa Amerike da javnost nije videla snimak nesreće na naplatnoj rampi, te da zbog toga i dalje postoji sumnja u to ko je vozio automobil i da li je to bio Zoran Babić, predsednik Srbije ponovio da je video snimak i da je on “užasan”.

Snimak je užasan, a pošto vidim da vi izražavate sumnju, ja ću da molim kao predsednik Republike, da zamolim nadležne državne organe da vam pokaže to i da vidite kako ste se svi lažima služili svih prethodnih meseci. To ću da uradim, ja Vas molim da izađete na televiziju da se izvinite za sve laži koje smo izgovarali o ovom slučaju. I ništa više. Da li zaista mislite da bih bio budala da pogledam snimak i da vam kažem da je to tako, a da znam da taj snimak postoji koji bi dokazivao nešto drugo?”

Na konstataciju novinarke Glasa Amerike da je rekao javno da će dati taj snimak, Vučić je dodao:

“Ne, rekao sam da ću da ću da učinim sve što je u mojoj moći. Nadam se da sam dobio obećanje od vas da ćete se izviniti za sve neistine koje ste prenosili.”

Narednog meseca, u septembru 2019, Vučić je pozvao supruga poginule Stanike Gligorijević, Velimira, da kad god bude u mogućnosti dođe u Beograd i pogleda snimak sa naplatne rampe.

Upozorio sam ga da je snimak jeziv. Neko je ogromnom brzinom ušao u automobil u kojem je bila Stanika. Ja ne znam šta je bilo u glavi tog vozača, nije zaspao, nije bio pijan, da li je mislio da sa elektronskom karticom može da prođe i da nema nikog ispred njega. Ipak, ta brzina je apsolutno nemoguća”, izjavio je tada Vučić.

Uprkos obećanjima, porodica Stanike Gligorijević nikada nije videla ceo snimak nesreće, iako je u međuvremenu za nju osuđen Dejan Stanojević, vozač bivšeg direktora “Koridora Srbije” Zorana Babića. Apelacioni sud u Nišu je u decembru prošle godine preinačio presudu Osnovnog suda i Stanojevića pravosnažno osudio na četiri i po godine zatvora.

Kada sam tražila snimke, nikada mi nisu odgovorili
Sestra nastradale Stanike Gligorijević, Mirjana Aleksić, koja je takođe povređena u saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi Doljevac, rekla je da je nezadovoljna presudom i ocenila da suđenje nije bilo fer zbog snažnog uticaja predsednika Aleksandra Vučića.

Podsetila je da još nismo saznali šta se dogodilo sa dva minuta snimka koji nedostaju.

“Kako se naredilo, tako se sudilo, nema ovo nikakve veze sa pravdom. Takva je naša država i sam sudski proces je bio pod uticajem predsednika Aleksandra Vučića. Mi nismo glupi ako smo sa sela. Vučić je Stanikinoj deci govorio da ima dva minuta snimka i da su užasni. Ko je on uopšte da čuva te snimke? Kada sam kasnije tražila da ih vidim, nikada mi nisu odgovorili na moje zahteve”, izjavila je Mirjana Aleksić. (Nova.rs, 23. 12. 2021. godine)

Dakle, predsednik Srbije je u avgustu 2019. novinarki Glasa Amerike rekao da je snimak nesreće užasan, te da će zamoliti nadležne državne organe da javnosti pokažu snimak pa “da vidite kako ste se svi lažima služili svih prethodnih meseci”. Tada je naglasio i da će da učini sve što je u njegovoj moći da se snimak objavi. Narednog meseca, Vučić je pozvao supruga poginule Stanike Gligorijević da dođe u Beograd i pogleda snimak sa naplatne rampe. Osim što obećanje dato porodici nastradale nikada nije ispunio, predsednik tri godine kasnije tvrdi da nikada nije obećao građanima Srbije objavljivanje celog snimka nesreće, već da je rekao da uvid mogu da steknu oni koji su zainteresovani i koji imaju pravo na to, odnosno porodica i zato predsednik Vučić dobija ocenu “kratke noge”.

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović