Nisam ja prvi koji prima građane u pet ujutru

Premijer o svetskim političarima koji su primali građane u ranu zoru. (TV Pink, 29. 5. 2016. godine)
„Nisam ja prvi koji to radi. To je radio mnogo vredniji čovek od mene. Guverner Južnog Tirola, to je radio 25 godina. Primao je jednom nedeljno ljude od 5.30 do 8 i danas je najcenjeniji za sve što je napravio za svoj narod.“
Premijer Srbije otkrio je ko mu je uzor za maltene noćne prijeme građana, od 5 do 8 ujutru, na kojima će saslušati probleme i predloge stanovnika cele Srbije. Istinomer je utvrdio da je reč o italijanskom političaru Luisu Dirnvalderu (75), bivšem guverneru Južnog Tirola sa najdužim stažom, koji je upravljao ovom autonomnom regijom na severu Italije od 1989. do 2014. godine. Dirnvalder je, prema pisanju respektabilnih evropskih medija, primao građane od šest ujutru, a red ispred sedišta vlade u gradu Bolcanu počinjao bi da se formira već u četiri ujutru.       
*

Spiegel on line international, 25. 8. 2010. godine
„Guvernerova vladavina podseća na stil prosvećenog vladara, a članovi vlade šapuću da sin seljaka (Dirnvalder) iz doline Puster upravlja regionom kao velikom farmom.“

U tekstu se navodi i da su ga građani u bogatom i piktoresnom Južnom Tirolu obožavali zbog njegove pronicljivosti i realističnosti, a na putu do posla bi se redom pozdravljao sa velikim brojem poštovalaca njegovog političkog stila.

 
Njemu idu i zasluge za prosperitet regije budući da je maksimalno uspeo da iskoristi autonomiju Južnog Tirola. Italijanska regija je danas među najbogatijim regionima u EU, sa BDP-om po glavi stanovnika od oko 37.000 evra ili devet puta više od Srbije. Stopa nezaposlenosti je neverovatnih četiri odsto, dok je u celoj EU malo manje od devet odsto.  
  
S obzirom da sastanci pre prvog sunca zaista nisu izum srpskog premijera, Aleksandru Vučiću dajemo ocenu istina. U isto vreme, informišemo premijera da možda Dirnvaldera ne bi trebalo često spominjati kao primer za ugledanje, jer baš ovih dana ovaj italijanski političar na sudu dokazuje nevinost i brani ugled zbog ozbiljnih optužbi da je proneverio pola miliona evra javnog novca za potrebe stranačkog finansiranja. Dirnvalder poriče da je zloupotrebio novac, ali ako se dokaže suprotno: preti mu kazna zatvora od tri godine. 
*
Obožavani guverner sa najdužim stažom pred sudom / Foto: PrintScreen

Optužbe za proneveru su utoliko zanimljivije ako se zna da je Dirnvalder kao vrlo mlad  nameravao da se priključi monaškom redu Avgustinaca ili pustinjaka, čije su osnovne vrednosti siromaštvo, čistoća i poslušnost. Ipak je odustao i okrenuo se studijama prava i poljoprivrede tokom kojih je i postao politički aktivan u jednoj studentskoj organizaciji. Političku karijeru je započeo kao predsednik opštine, a bio je i na čelu udruženja poljoprivrednika. Član je Narodne partije Južnog Tirola.
Južni Tirol čine dva područja: Autonomna pokrajina Trento u kojoj se govori italijanski i Autonomna pokrajina Bozen u kojoj se govori nemački. Južni Tirol je bio deo Austro-Ugarske  do 1919. kada je pripojen Italiji. Za vreme II Svetskog rata, pripojen je nacističkoj Nemačkoj, ali 1945. godine prelazi ponovo pod italijansku vlast. Pedesetih i šezdesetih vladala je velika napetost između Austrije i Italije zbog ovog područja, ali je rešenje pronađeno 1971. kada je dogovorena velika autonomija Južnog Tirola i da se austrijske vlasti neće mešati u unutrašnja pitanja ove italijanske regije.