Niko nikad preko 50 odsto

Predsednik SNS o osvajanju više od 50 odsto glasova na izborima u Zemunu. (RTS, 2. 6. 3013. godine)
"Ostvarili smo ono što u poslednjih 24 godine, od kako postoji višestranačje u Srbiji, niko nije uradio."

Osvajanjem 51,83 odsto glasova na lokalnim izborima u Zemunu lista „Zemun ide napred“, na kojoj su bile Srpska napredna stranka, Nova Srbija i Pokret socijalista, ostvarila je ubedljivu pobedu. Osokoljen tako dobrim rezultatom lider naprednjaka Aleksandar Vučić je u izbornoj noći izjavio da je to prvi put od uvođenja višestranačja da neka stranka u jednoj opštini dobije nadpolovičnu većinu. Iako je zemunski rezultat liste SNS-NS-PS izuzetan, to nije ni prvi slučaj, ni najbolji rezultat tako ubedljive izborne pobede.

Tako je na lokalnim izborima 1992. godine tadašnja demokratska opozicija prvi put u opštini Vračar postigla čuveni skor 60:0 u svoju korist. Takav ubedljiv rezultat opozicija je, doduše, dugovala većinskom izbornom sistemu. Isto se ponovilo 1996. i 2000. godine kada je DOS osvojio svih 60 mandata na Vračaru, kao i čak 105 od 110 u Skupštini grada.

DOS je 2000. godine u Skupštini grada Niša osvojio 95 od ukupno 105 odbornika.

Osam godina kasnije koalicija okupljena oko Demokratske stranke osvojila je takođe na Vračaru 53,3 odsto glasova.

Na izborima 2012. godine Jedinstvena Srbija je sa koalicijom SPS-PUPS u Jagodini osvojila rekordnih 60,66 odsto glasova. U opštini Koceljeva je tada Grupa građana „Veroljub Matić Veran“ osvojila 58 odsto glasova.

Pošto, dakle, u novijoj političkoj istoriji ima više primera nadpolovične pobede Istinomer lideru SNS-a daje ocenu „neistina“.