Niko iz SNS ne sme da govori o nečijoj porodici

Premijer i predsednik SNS o napadima na porodice. (sns.org.rs, 21. 3. 2017. godine)
„Niko više, pod pretnjom isključenja iz stranke ne sme da govorio ni o čijoj porodici jer to mora da bude svetinja u Srbiji.“
U predizbornoj kampanji član Srpske napredne stranke Milenko Jovanov potpisao je saopštenje te stranke sa optužbom da je Nataša Jeremić, žena tadašnjeg  predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, vođa celog narko tržišta u Srbiji. Nakon konferencije Nataše Jeremić i burne reakcije javnosti, Aleksandar Vučić je osudio ovakav potez stranačkog kolege i tom prilikom dao obećanje da niko više neće moći da govori o tuđoj porodici jer će biti izbačen iz partije.
Ipak, skoro isti scenario ponovio se samo nekoliko nedelja kasnije. Ovoga puta u glavnoj ulozi bio je poslanik SNS-a i šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović. On je prvo na konferenciji za novinare u skupštini, a nakon toga u emisiji „Upitnik“ pokazivao slike javnih ličnosti koje su učestvovale na „protestima protiv diktature“ koji su usledili nakon izbornog dana. Osim novinara, političara i aktivista, na meti su se našli i njihovi supružnici, ali i deca.
“Inače, Borko Stefanović protestuje protiv medijske blokade, a njegova supruga, ne znam da li je bračna ili vanbračna, Olivera Kovačević vodi jednu od najgledanijih emisija na RTS-u „Da možda ne“. (konferencija za medije – Skupština Srbije, 12. 04. 2017. godine)
“Ovo vam je sin Olje Bećković, jedan kao što vidite vrlo pristojan, mlad momak koji takođe nema nikakve veze sa politikom koji je spontano protestuje protiv režima Aleksandra Vučića.” (konferencija za medije – Skupština Srbije, 12. 04. 2017. godine)
„Evo ga još jedan mladić, veoma mu je teško u životu i ja ga razumem zašto je na ovim protestima. U pitanju je Marko Živković, on je sin Zorana Živkovića… Tom malom Marku Živkoviću, mislim da je dečko učenik jedne beogradske gimnazije, je mnogo teško u životu, tata mu je narodni poslanik, bivši ministar, bivši predsednik vlade, koji je ojadio ovu državu za nekoliko stotina hiljada evra tako što je novembru 2007. godine sadio vinograde na Fruškoj gori, a majka mu je, zamislite u tom strašnom Vučićevom  režimu, koji je diktatorski, koji je zločinački, koji je nedemokratski, majka mu je viši savetnik u Tužilaštvu za ratne zločine i ima platu nekih 200.000 dinara. Tako da ja potpuno razumem zašto je ovaj dečko došao na proteste.” (konferencija za medije – Skupština Srbije, 12. 04. 2017. godine)
Aleksandar Vučić osudio je ponašanje svog stranačkog kolege, ali ovoga puta – tek na pitanje novinarke i dosta blaže. Premijer je na pitanje odreagovao burno, pitajući zašto niko ne osuđuje napade koji se odnose na njegovog sina. Zatim je dodao da se same javne ličnosti hvale kako im deca učestvuju na protestima, dajući kao primer bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa. Naposletku, Vučić ipak kaže da svakako osuđuje napade na porodice.

N1, 13.4.2017. godine
„Ko napada bilo čiju decu, ja mislim da je to nemoralno i da je to apsolutno nefer, al nemojte to meni da govorite jer ničije dete nisam pomenuo već su oni pominjali svoju decu“, rekao je Vučić.

Međutim, niti su se sve javne ličnosti hvalile da im deca učestvuju na protestima, niti su sve slike koje je Martinović pokazivao napravljene na protestima već su neke od njih iz lične arhive ili sa društvenih mreža, kao što je fotografija sina novinarke Olje Bećkovića. 
Takođe, o težoj osudi ili pretnji izbacivanjem iz stranke, što je premijer ranije obećao kao kaznu za ovakvo ponašanje članova SNS-a, nije bilo ni reči. Iako je i poslanik Marijan Rističević, pribegao istim metodama u skupštinskoj sali. Činjenica je da se pokazivanjem fotografija političkih protivnika i članova njihovih porodica ne krši nijedan konkretan zakon, ali ovo crtanje meta na nedužnim pojedincima, predstavlja najniži oblik političke komunikacije i njime se teško krše etički i civilizacijski standardi.
Svojom nedoslednošću tek izabrani predsednik svih građana Srbije, na žalost, daje pun legitimitet ovom sramnom nivou politčke borbe i abolira od odgovornosti svoje političke saborce. Smatramo da predsednik Vlade i budući Predsednik države na ovaj način postaje saučesnik u ovoj prljavoj kampanji. Pošto nije održao obećanje – A. Vučić dobija ocenu neispunjeno.