Nikada nisam rekao da smo lider u regionu

Predsednik Srbije o svojoj retorici. (TV Hepi, 19. 11. 2018.)
“Za razliku od nekih drugih ja nikada nisam rekao da smo lider u regionu.”
Predsednik republike Aleksandar Vučić je, gostujuću emisiji “Ćirilica” na televiziji Hepi, rekao da nikada nije govorio da je Srbija lider u regionu, kako su to činili neki drugi.

TV Hepi, 19. 11. 2018. godine
“Ono u čemu mi treba da se takmičimo, to su strane dikretne investicije, to je da smanjujemo nezaposlenost, da dalje povećavamo plate i penzije, to je naš posao. Čim kažete da ste lider, svi će biti protiv vas,” rekao je Vučić u emisiji “Ćirilica”.

Ipak, nije predsednik Vučić bio istog stava 2014. godine, u toku procesa formiranja nove vlade. Tada je objasnio da ne želi partijsku vladu, već onu koja će ujediniti državu i omogućiti joj da postane lider u regionu. 

„Mi ne želimo da formiramo partijsku vladu. Naš cilj je da ujedinimo Srbiju i da uđemo u teške reforme i da napravimo od Srbije lidera u regionu”, rekao je Vučić tom prilikom.
A upravo kada govori o ekonomskim uspesima – koji bi jedino trebalo da budu “naš posao”, Vučić neretko koristi formulaciju da smo “lideri u regionu”
“Ove godine ćemo imati 1,6 milijardi evra stranih direktnih investicija što je veoma zadovoljavajuće u vreme krize i čini nas jednim od lidera u regionu,preneo je Vučićev stav mesečnik “Diplomatija i trgovina” u februaru 2016. godine.
Ili da ćemo lideri tek postati.
Srbija će postati lider u regionu po broju kilometara autoputa. U poslednje dve godine otvorili smo 200 kilometara autoputa i nastavićemo da radimo na tome. Pre šest ili sedam godina imali smo dvostruko manje kilometara autoputa od Hrvatske, a za šest meseci imaćemo više”, najavio je predsednik Aleksandar Vučić, što je i preneo portal “Blic”.
Čak i kada Srbiju ne naziva liderom, Vučić ne propušta priliku da ukaže na to da smo bolji od suseda, a i da doda da postoje i oni koji nisu zadovoljni takvom situacijom.
„Bićemo u svemu najbolji, ali da li to svi žele, nisam siguran… To je tako, jer mnogi misle da je Srbija remetilački faktor u regionu, jer mnogi misle da je Srbija podesna da bude nečiji prijatelj u regionu samo kad je ponižena, slaba… Danas je, međutim, najbolja i u svemu ispred drugih u regionu, najbolja je po pitanju rasta, javnog duga, stanja u budžetu,” istakao je Vučić na Glavnom odboru Srpske napredne stranke u septembru 2018. godine, a prenosi portal “B92”.
Najbolji smo, sudeći po predsednikovim rečima i u oblasti odbrane.
“Od zemalja sličnih ljudskih i teritorijalnih potencijala i kapaciteta u regionu ne postoje snažnije armije od naše, rekao je Vučić prilikom posete Vojnoj gimnaziji u junu 2018. godine.
Dakle, predsednik Vučić je govorio i da treba da budemo lider, i da smo bili lider, i da ćemo biti lider u regionu, a čak i kada nije koristio konkretnu formulaciju, često je isticao da smo u određenim oblastima najbolji i najuspešniji od svih zemalja u regionu, pa čak i to da “nije siguran da svi to žele”.
Zbog svega navedenog, predsednik Aleksandar Vučić za izjavu da “nikada nije rekao da smo lideri u regionu” dobija ocenu “kratke noge”.
Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović