Nikad nisam doneo pogrešnu odluku

Predsednik Srbije o sopstvenim greškama. (Tanjug, 21.11.2013. godine)
"Ne pritiskajte predsednika Republike, nikad nisam doneo pogrešnu odluku, pa neću ni sada".

Predsednik Srbije je, govoreći o zahtevu za pomilovanje bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića, izneo tvrdnju da „nikada nije doneo pogrešnu odluku“, pa da nema razloga da tako ne bude i ovog puta. Ne uzimajući u obzir potpuni zaokret u politici Tomislava Nikolića kao lidera SNS i sadašnjeg predsednika Srbije u odnosu na period kada je bio zamenik predsednika SRS, kao i izjave koje nedvosmisleno pokazuju da je on radikalno promenio svoje stavove i retoriku u poslednjih pet godina, bazirali smo se samo na izjavama u kojima Nikolić priznaje svoje pogrešne poteze.

U emisiji „Jedan na jedan“, na Radio- televiziji Vojvodine, Nikolić je u početku isticao da „ne nalazi sebi grešku nikada“.

„- Meni nije jasno zašto se vi ljutite na one koji kritikuju vaš minuli rad.
T.N. Jel treba još jednom da kažem da se ne ljutim.
– U čemu je tu problem, ne slažete, zamerate im, okej …….
T.N. Oni meni zameraju, nešto ja njima nešto, pa zar to nemam pravo.
– Imate pravo.
T.N. Pazite, prvo ne nalazim sebi grešku nikada.
– U čemu nema greške.
T.N. U tom svom političkom životu.
– Bivšem.
T.N. Šta sam ja tu grešio?
– Pa nemojte sada da uđemo u polemiku.
T.N. Ajde priključite se tima.
– Ajde recite vi, sve ste radili ispravno, od odnosa….
T.N. Šta sam grešio, sve je bila politika stranke..
– Znači vaša stranka niučemu nije grešila.
T.N. To je bila njena politika, kažnjavana je na izborima ili je pobeđivala na izborima.
– I vi mislite da je sve ispravno radila.
T.N. Stranka koju sam vodio, kad sam je ja vodio uvek je osvajala preko 30 procenata glasova. Je l’ to stranka koja greši?“
RTV, 9. 4. 2012. godine

Na pitanje zašto onda u novoj stranci  zastupa drugačiju politiku „ako je sve ono bilo ispravno“, Nikolić odgovara:

„T.N. Pa zato što je ono bilo ispravno, jednog dana je presečeno da se ne ide tako nego da se krene nazad. Kako sam ja došao da budem izbačen iz one stranke zato što sam hteo u kontinuitetu da se dođe do ove politike koju sad mnogo slobodnije vodim i ta stranka je okrenuta od potpunog protivnika EU, preko evroskepticizma do toga da svi izjavimo i donesemo odluku da glasamo za sporazum o pridruživanju. Kad je rečeno da nećemo da glasamo to je bio znak da neko želi da vrati stranku nazad, ja u tome nisam učestvovao.
– Ne meni je to potpuno jasno, ja sada govorim… hajmo u sadašnjost da se vratimo. Dakle da li je, u prošloj emisiji smo se bavili prošlošću, sad bismo mogli da se bavimo budućnošću i sadašnjošću.
T.N. Za razliku.
– Ali da li to znači da vi shvatate da je to bila politička greška danas kada podvlačite crtu ili…
T.N. Ma ne ja samo analiziram momenat kad smo se rastali, zašto smo se rastali.
– Ja vam govorim u kontekstu Srbije, da li je vaša politika ne u kontekstu SRS, da li ste vi pravili grešku.
T.N. Ali znate šta, 10 godina kasnije, 20 godina kasnije, ne možete da kritikujete za ono što se desilo, pošto se desilo i nešto protiv vaše volje, šta sad ja da tražim greške u ponašanju pre 20 godina, a šta da je bilo nešto malo drugačije.
– Da ne biste ponovo pravili te greške.
T.N. Pa ne, sigurno da više ne pravim greške.
– Da li vam je žao sada kada pogledate unazad zato što ste bili deo partije koja je imala grozan odnos prema medijima, grozan odnos prema nacionalnim manjinama, grozan odnos prema različitosti u svakom pogledu.
T.N. Nemojte tako, prvo partija ni programom ni delovanjem nije imala ništa protiv nacionalnih manjina, nikada grozan odnos, molim vas, nemojte to u vreme rata svi su imali loš odnos jedni prema drugima, to je bilo samo u vreme rata.
– To nije opravdanje, al to nije opravdanje.
T.N. Pa znam ali ne mogu da sudim o tome, nisam u tome učestvovao, vidite i samo da nisam na optuženičkoj klupi, pustite me zbog toga – živom svoj život. Nađite mi nekoga da sam mu naneo zlo, nađite nekoga.
– Ne govorim ja vama, ja govorim o politici čiji ste zastupnik bili a ne lično..
T.N. Izvinite i politika te stranke ne vidim da uspeva da bude osuđena, ne vidim da uspeva da bude osuđena, a nemojte da me pitate o prošlosti o toj stranci,znači…
– Ja mogu da vas pitam šta hoću, a ja vas pitam o vama lično kada podvlačite crtu.
T.N. Ako hoćete normalno da razgovaramo o tome šta ja želim da radim kao predsednik nemojte da me pitate evo 15 minuta ste izgubili o tom nekom mom odnosu od pre 20 godina.
– Pa ja upravo zbog budućnosti vas to pitam, kakav je vaš odnos prema prošlosti da bismo mi znali kakav ćete vi biti nama predsednik.
T.N. Pa je l’ vi vidite da ja ne živim u prošlosti, za razliku od vas. Znači ja živim u sadašnjosti i u budućnosti.
RTV, 9. 4. 2012. godine

I dok je bio visoki funkcioner SRS, Nikolić je priznao pojedine pogrešne poteze.

„Gde mislite da ste pogrešili?
– Neke stvari je stranka usvojila kao svoju strategiju i ja nisam mogao da učinim mnogo jer bi se možda učinilo da sam previše sujetan. Kad su svi mediji počeli da objavljuju još u kampanji da postoji dogovor da Vojislav Koštunica bude mandatar za sastav vlade, to je uticalo na naše birače drugačije nego da smo ostali čvrsto na stavu da ćemo mi dati mandatara.“
Nedeljni telegraf, 18. 6. 2008. godine

U to vreme, javno je zažalio što je govorio da ne bi imao ništa protiv da Srbija postane ruska gubernija.

„Nisam govorio o ruskoj guberniji. To je bila moja dosetka u Skupštini Srbije. Celog života se borim za Srbiju. Optuživan sam da hoću da ratujem zato što želim slobodnu i nezavisnu Srbiju. Ali, ta priča sa gubernijom je izvučena iz konteksta. Nećemo biti ruska gubernija, ali nećemo biti ni evropska kolonija. Znači, pogrešio sam, pogrešno sam rekao, nikada to nisam ni pomislio, rekao je Nikolić na B92, 14. januara.“
Politika, 25. 1. 2008. godine

Govoreći o Zakonu o informisanju iz 1998. na kome su insistirali tadašnji radikali, Nikolić je priznao da je to bila greška.

„To je paradoks. Ja sam učestvovao u izglasavanju takvog zakona 1998. godine. On ga je valjda tada napadao, ili ga je zlurado napadao, a bilo mu je milo što takav zakon postoji. Danas ja kažem – jeste, pogrešio sam, ali neću više da grešim. Ali, ako ti je moja sudbina vodič, nemoj da pogrešiš. Jedanaest godina je prošlo od onda, vidiš šta smo sve doživeli, mogli su da nas pobiju 5. oktobra na ulicama zbog tog zakona…“
Vreme, 17. 9. 2009. godine

I između dva izborna kruga prošle godine, Nikolić je, optužujući tadašnju vlast za izbornu krađu, priznao da je loše procenio kontrolore svoje stranke.

„SNS je nova stranka i možda je bila i moja greška što sam mislio da svi naši kontrolori u biračkim odborima znaju svoj posao.“
Pečat, 17. 5.  2012. godine

Dakle, konstatujemo da je predsednik Srbije  kazao neistinu.