Nikad nisam čuo za bugarskog tajkuna

Premijer o bugarskom tajkunu. (TV Pink, 1. 3. 2017. godine)
„Nemam pojma ko je to (Vasil Cvetanov). Nisam nikad ni čuo… Nemam pojma o kome je reč. Niti je bilo ko ikada finansirao naše kampanje. Mi od tajkuna ne uzimamo novac, za razliku od njih.“
Premijer Aleksandar Vučić, odbacujući navode lidera Nove stranke Zorana Živkovića da bugarski biznismen Cvetan Vasilev finansira njegovu kampanju za predsednika Srbije, kazao je da on “nema pojma” o kome je reč. Da li je Vučić namerno iskoristio to što je novinarka koja mu je postavila pitanje permutovala ime i prezime bugarskog biznismena, pa je kazao da “nikad nije čuo za tog gospodina” ili je želeo da prećuti da je 17. jula  2015. upravo govorio o Vasilevu, vlasniku paraćinske Staklare, tvrdeći da “neće dozvoliti da trpa pare u džepove na račun države”? U tom trenutku Staklara je, tvrdio je tada, dugovala 250 miliona dinara za struju i čak 1,8 milijardi za gas.

Konferencija za medije, 17. 7. 2015. godine
”Sram ga bilo! Da vidim ko su ti koji će da ga štite posle ovoga. Kreditiramo ga, bre, sve vreme. Držimo ih u životu sve vreme. Desetine miliona evra dajemo…Nađite nekog ko će da deli pare sa bugarskim tajkunom, meni njegove pare nisu potrebne. Neću dozvoliti da tajkun trpa pare u džepove na račun države! Hoćete da oprostimo nekome 20 miliona evra da bi on bio uspešan, bogat i bahat, a mi svi budale.”

Budući da je u leto 2015. žestoko govorio o ponašanju bugarskog biznismena Cvetana Vasileva, a da sada tvrdi da “ne zna o kome je reč”, izjavu premijera Aleksandra Vučića ocenjujemo sa “kratke noge”

Inače, Srbija godinama ne reaguje na zahtev Bugarske da izruči Vasileva, koji se nalazi na crvenoj Interpolovoj poternici, iako se protiv njega u toj zemlji vodi postupak zbog sumnje da je proneverio novac i doprineo najvećoj bankarskoj krizi. Vasilev je deset dana pre raspisivanja poternice 2014. pobegao u Srbiju, gde je već imao posao, pošto je 2012. postao vlasnik Srpske fabrike stakla iz Paraćina.
Mediji u Srbiji Vasileva su dovodili u vezu s kabinetom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je negirao “lične kontakte” s bugarskim biznismenom. „Tog čoveka sam video dva ili tri puta, ali i dalje smatram da je to bila izvanredna investicija i da takve investicije treba pospešivati, a to kako se ljudi ponašaju u svojoj državi to je stvar te države. Srbija brine o tome da neko ne načini kriminal u Srbiji”, rekao je Nikolić. Dodatnu sumnju je podstakla informacija koju su objavili mediji u Srbiji, među kojima Blic, o tome da je Vasilev 2014. uplatio fondaciji Dragice Nikolić, supruge predsednika Srbije, donaciju od 1,2 miliona dinara. Istovremeno je Srpska fabrika stakla beležila sve veća dugovanja, pre svega prema Javnom preduzeću “Srbijagas” za neplaćen gas. (Insajder, 23. 12. 2016. godine)
Naslovna fotografija: Fonet/Imre Szabo