Nijedan evropski, svetski, ni susedni državnik nije čestitao Vučiću na “istorijskoj pobedi”

Potpredsednica Stranke slobode i pravde o pobedi liste Aleksandra Vučića na izborima. (Intervju za portal Nova.rs, 10.08.2020. godine)
11. 8. 2020.
Teme / Ocene: Neistina
„Prvi put nemate nijednog evropskog i svetskog, a ni susednog državnika koji je čestitao Vučiću kao predsedniku stranke i nosiocu liste koja je na tim lažnim izborima ostvarila ‘istorijsku pobedu’.“

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, u jučerašnjem intervjuu za portal Nova.rs navela je da je deo opozicije koji je bojkotovao izbore bio u pravu kada je odbio da učestvuje u “krađi”. Odgovarajući na pitanje novinara portala Nova.rs – “koja je svrha bojkota nakon svega”, Tepić je odgovorila da se prvi put desilo da nijedan svetski, evropski, niti susedni državnik nije čestitao pobedu Aleksandru Vučiću.

“Nakon čega? Nakon dokaza da smo bili u pravu kada smo odbili da učestvujemo u krađi (izbora) da bismo dokazali da je neko lopov? Nakon situacije da prvi put nemate nijednog evropskog i svetskog, a ni susednog državnika koji je čestitao Vučiću kao predsedniku stranke i nosiocu liste koja je na tim lažnim izborima ostvarila “istorijsku pobedu”, zapitala se Tepić i dodala da je ćutanje dela međunarodne zajednice, kako ona smatra, jasno dovelo u pitanje i legalitet i legitimitet izbora.  

Međutim, da li se situacija da “nijedan evropski i svetski, a ni susedni državnik nisu čestitali pobedu Vučiću na izborima” uopšte desila?

Pobedu liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” iste večeri Vučiću i SNS-u čestitao je premijer Mađarske Viktor Orban na svom Instagram profilu, a zatim i pismom u kom je istakao da je “Srbija prethodnih godina uz hrabro vođstvo Vučića dokazala da je u stanju, ne samo da se izbori sa izazovima, već i da je spremna da zajedno sa zemljama srednje Evrope bude pobednik predstojeće decenije”, kako je to prenela Politika.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Congratulations, Aleksandar! Congratulations, SNS! @buducnostsrbijeav

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor) on

Od susednih državnika čestitke su mogle da čuju i od predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, kao i od Milorada Dodika, koji je naglasio su bratski odnosi Srpske i Srbije na samom vrhuncu”. 

Ipak, dan nakon izbora u Srbiji, na zajedničkoj konferenciji za medije, predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predsednik Crne Gore Milo Đukanović prilično su hladno odgovorili na pitanje novinarke da prokomentarišu izborne rezultate njihovog srpskog kolege.

Predsednik Hrvatske nije želeo da komentariše, ali je odgovorio da su tu brojke i rezultati, kao i problem Kosova koji treba rešiti, dok je predsednik Crne Gore takođe ponovio da se ne bi posebno osvrtao na to, s tim da je dodao da su za njega rezultati očekivani.

Što se tiče evropskih lidera, čestitke Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci pristigle su od predsednika Evropske narodne partije Donalda Tuska, koji je uz čestitku poručio da “više vlasti znači i veću odgovonost”.  Takođe, austrijski kancelar Sebastijan Kurc čestitao je pobedu Vučiću i istakao da se raduje daljoj saradnji i brzom napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

 

 

Za razliku od predsedničkih izbora 2017. godine ovog puta čestitka nije usledila i od Donalda Trampa, ali jeste od Vladimira Putina.

 Vučićevu posetu Moskvi zabeležio je razgovor dva predsednika iza zatvorenih vrata, ali i Putinova čestitka Vučiću na ubedljivoj pobedi uživo pred kamerama.

 Srpskoj naprednoj stranci pobedu su čestitali i predsednik Indonezije,  predsednik Jermenije, kao i premijer Slovenije.

Primetno je da pojedini državnici iz regiona nisu čestitali ni Aleksandru Vučiču, ni SNS-u pobedu na izborima ili su je samo „hladno“ prokomentarisali, s druge strane susedni državnici iz Mađarske i Republike Srpske bili su prvi od kojih su čestitke prisitgle. Kada se govori o svetskim i evropskim liderima zapaženo je da je u odnosu na predsedničke izbore 2017. godine spisak državnika koji su čestitali drugačiji, ali na njima se nalaze Vladimir Putin, Donald Tusk, Sebastijan Kurc, kao i predsednici drugih zemalja. Znači ne može se reći da je ovo situacija u kojoj „nemate nijednog evropskog i svetskog, a ni susednog državnika koji je čestitao Vučiću kao predsedniku stranke i nosiocu liste koja je na tim lažnim izborima ostvarila “istorijsku pobedu”, kako tvrdi Marinika Tepić zbog čega od Istinomera dobija ocenu – neistina. 

Naslovna fotografija: Istinomer / Zoran Drekalović