Nije zvanično procesuiran nijedan napad na Vučića, nijedna pretnja njemu i njegovoj porodici

Predsednik Gradske opštine Obrenovac, član Predsedništva Srpske napredne stranke o napadima na Aleksandra Vučića (Tviter, 02. 06. 2021. godine)
„Nijedan napad na Vučića, nijedna pretnja njemu, njegovoj deci i porodici nije zvanično procesuirana“

Još jedna pretnja predsedniku Aleksandru Vučiću, ovog puta na Instagramu, vraća u fokus zalaganje ministra policije Aleksandra Vulina za ukidanje anonimnosti na društvenim mrežama. Iako je, po Vulinovim rečima, anonimnost dovela do toga da se na mrežama pišu najveće gadosti, pojedinim političarima bi anonimnost dobro došla, budući da na mrežama iznose očigledne glu… neistine. 

Na primer, Miroslav Čučković, predsednik Gradske opštine Obrenovac i član Predsedništva Srpske napredne stranke, oglasio se juče na društvenoj mreži Tviter.

„Nijedan napad na Vučića, nijedna pretnja njemu, njegovoj deci i porodici nije zvanično procesuirana. Mislite o tome”, napisao je Čučković.

Istinomer je zaista mislio o tome i došao do sledećih podataka:

Još 2017. godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na osam meseci zatvora čoveka koji je preko Fejsbuka „ugrozio sigurnost tadašnjeg premijera, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića pretnjom da će napasti njegovu ćerku”, preneo je tada Blic.

Naredne godine, Osnovni sud u Novom Pazaru osudio je stanovnika tog grada na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana zbog pretnji upućenih predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i poslaniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju. Okrivljeni se teretio da je pozvao policiju u Beogradu i zapretio da će ubiti Vučića, Stefanovića i Šešelja, što je negirao tvrdeći da je tokom poziva samo izrazio nezadovoljstvo odnosom državnog vrha prema Novom Pazaru.

Sredinom iste te godine još jedna osoba je uhapšena jer je pretila Vučiću i Stefanoviću i osuđena na 11 meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor, odnosno nanogicu, ali je kazna preinačena u klasični – efektivni zatvor nakon što je kažnjena osoba pokidala nanogicu i pobegla iz zemlje.

Javnosti je možda najpoznatiji slučaj Šapčanke Aleksandre Janković Aranitović, koja je u julu 2019. godine na tviteru vređala decu predsednika Aleksandra Vučića. Ona je bila osuđena na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, koju je prošlog leta Apelacioni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje, tvrdeći da nije izazvan osećaj ugroženosti kod predsednika Vučića. Na ponovnom suđenju, održanom krajem prošle godine, Janković Aranitović je ponovo bila osuđena na šest mesci uslovne kazne zatvora da bi je početkom aprila ove godine Apelacioni sud oslobodio optužbi.

Šapčanka Aleksandra Janković Aranitović je u julu 2019. godine na Tviteru vređala decu predsednika Aleksandra Vučića zbog čega je Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo postupak pred Višim sudom u Beogradu. Ona je tokom trajanja postupka, odnosno šest meseci, bila u pritvoru, a osuđena je na šest meseci uslovnog zatvora.

Nakon toga je, sredinom prošle godine, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu, a kako je tada pisao CINS, postupak je vraćen na ponovno suđenje zbog toga što nije dokazano da je objava na Tviteru izazvala osećaj ugroženosti kod Vučića. Međutim, krajem godine, ponovo je bila osuđena na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest meseci.

Ipak, početkom aprila ove godine Apelacioni sud oslobodio je Aleksandru Janković Aranitović optužbe da je ugrozila sigurnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića navodnim pretnjama na Tviteru, već da je na uvredljiv način ispoljila mržnju.

Krajem prošle godine, još jedna osoba je osuđena na šest meseci zatvora zbog ugrožavanja bezbednosti predsednika Srbije pretnjama na Tviteru i još na šest meseci zbog nedozvoljenog držanja dva puščana metka u kući. Toj osobi je izrečena jednistvena kazna od 11 meseci kućnog zatvora.

U februaru ove godine, nakon zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela, čoveku koji je pozvao kancelariju Srpske napredne stranke i uputio pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, njegovom sinu Danilu i zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću izrečena je uslovna kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Neki su, dakle, osuđeni, a neki samo privođeni zbog spornih tvitova ili postova.

Tako su 2017. godine privedene majka i ćerka koje su putem Fejsbuka pretile predsedniku Aleksandru Vučiću i direktoru Bezbednosno – infromativne agencije Bratislavu Gašiću. Krajem naredne godine BIA je uhapsila još jednog korisnika Fejsbuka koji je na toj platformi napisao da „Vučića posmatra kroz nišan snajpera”.

Podsetimo, početkom prošle godine izjavu policiji davala je i bivša političarka Vesna Pešić, koja je na Tviteru napisala da „nema tu bojkota – samo cev u glavu”. Kasnije je objasnila da nije mislila na streljanje predsednika.

Čučković nije odgovorio Istinomeru zašto, neskriven anonimnošću, na mrežama iznosi dezinformacije, te njegova izjava ispunjena razumljivom brigom za predsednika Vučića i porodicu mu dobija ocenu – kratke noge.

 

Naslovna fotografija: Fonet, MGSI