Nije on uhapšen zato što je lep, nego zato što je tukao policajca

Predsednik Srbije o sukobima na demonstracijama. (YouTube/SNS 23.3.2019.)
„Ovde ne smete da kažete da je čovek tukao policajca. Dakle, nije on uhapšen zato što je lep i mlad i pametan, nego zato što je tukao policajca i zbog toga dobio da plati 160 ili 170 evra. Zamislite te zločinačke države koja je kaznila nekoga ko tuče policajca sa 160 ili 170 evra.“
Nakon obilaska radova na izgradnji nove zgrade Radio televizije Vojvodine predsednik Aleksandar Vučić odgovarao je na novinarska pitanja i dobar deo izlaganja posvetio incidentima sa protesta.
Poseban utisak na predsednika je ostavio prilog iz centralnog Dnevnika RTS-a o studentima koji su u petak održali konferenciju za medije ispred zgrade Javnog servisa na kojoj su objasnili zbog čega su uhapšeni tokom protesta i kako se protiv njih povela negativna medijska kampanja. Vučiću je u tom prilogu posebno zasmetalo to što je navodni napad na policajca okarakterisan kao “incident na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša“
“Ko ovo juče na RTS-u, ’zbog poznatog događaja sa ugla Kralja Milana i Kneza Miloša’, a poznati događaj sa ugla Kralja Milana i Kneza Miloša je to da on udara policajca s leđa, to je poznati događaj iz Kralja Milana i Kneza Miloša, da narod u Srbiji razume šta je RTS hteo da nam kaže“, rekao je Vučić.
*
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

On je istakao da jedan od studenata, koji je govorio u tom tv prilogu, nije uhapšen zato što je “lep, mlad i pametan, nego zato što je tukao policajca“ i da je za to platio kaznu od „160 ili 170 evra“.
“Ovaj udara policajca i još dolazi da nam soli pamet politički, da nam objašnjava kako je on genije zato što udara s leđa, naravno, policajca, nema on hrabrosti da to uradi s preda, nego s leđa i čim se policajac okrene, on pobegne. Još nam drže pridike i drže nam predavanja kako je to budućnost Srbije i kako su to najbolji ljudi“, bio je kategoričan predsednik.
O kome predsednik govori i šta se zapravo dogodilo?
Posle upada u RTS u subotu uveče 16. marta i intervencije policije, predsednik Aleksandar Vučić sazvao je konferenciju za medije za sutradan u 12 časova u Predsedništvu Srbije. Nezadovoljni građani, predstavnici opozicije i organizaotri protesta „1 od 5 miliona“ okupili su se u isto vreme na Andrićevom vencu.
S obzirom na to da policijski kordon nije dozvoljavao da kamion sa ozvučenjem skrene iz ulice Kneza Miloša u ulicu Kralja Milana u jednom trenutku došlo je do sukoba policije i demonstranata tokom kog je upotrebljen suzavac. 
U sred te gužve, oko 13 časova, na raskrsnici “kod Londona“ našao se i student Fakulteta političkih nauka Stefan Simić. U razgovoru za Istinomer, Simić je rekao da je primio suzavac u lice i da je potom šutnuo flašu koja mu se našla u neposrednoj blizni misleći da se radi o patroni suzavca.

S obzirom na to da je na protestima bio veliki broj novinarskih ekipa i građana koji su sve snimali telefonima, čitav incident je zabeležen i ubrzo se pojavio na drutšvenim mrežama.
Paralelno sa dešavanjima kod Predsedništva, na televiziji Pink emitovan je program uživo u kom su gostovali urednici medija naklonjenih vlasti, politički analitičari i predstavnici SNS. Oni su na već uobičajen način kritički govorili o protestima i “otkrivali“ gledaocima šta je zapravo cilj demonstranata. 
Nije prošlo mnogo vremena, a sporni snimak sa Simićem u glavnoj ulozi, našao se pred gledaocima Pinka. Voditelj ga je najavio kao “snimak napada na policajca na uglu Kneza Miloša i Kralja Milana, kod Londona“.
Usledilo je uzastopno ponavljanje vido klipa od nekoliko sekundi na kom se, u opštem metežu, vidi momak u beloj košulji ispred policijskog kordona, kako zamahuje nogom u pravcu policajaca, čuje se da je nešto šutnuo, ali se od kajrona na kom idu vesti ne vidi šta. Momak se potom, okreće i trči u pravcu suprotnom od kordona policije vičući “suzavac, suzavac“.
Kamera se vraća u studio i tu nastupa glavni i odgovorni urednik lista Informera Dragan J. Vučićević. 
“E sad ovog šmekera, ovu beogradsku pudlicu, možda i… ne znam odakle je, e sad njega treba naći i odmah strpati u buvaru, da se izražavam kako se oni izražavaju.“, prokomentarisao je u svom stilu Vučićević.
Nekoliko minuta kasnije voditelj programa (Predrag Sarapa) je oglasio da se napadač na policajca zove Stefan Simić i da se radi o studentu Fakulteta političkih nauka.

Za to vreme, pošto se oporavio od suzavca, Simić se, kako je ispričao za Istinomer, izvukao iz gužve i uputio u knjižaru u Knez Mihailovoj. Ubrzo do njega su stigle poruke da je “glavna zvezda na Pinku“. Ali i originalni snimak na kom se vidi da je šutuno plastičnu flašu, koja je odletela u pravcu policijskog kordona.

Simić je, prema njegovim rečima, odlučio da se vrati do predsedništva, usput zove advokata pretpostavljajući da će mu trebati branilac, mada još nije bio siguran zbog čega tačno. Da ga osećaj nije prevario, potvrdili su policajci u civilu koji su ga priveli na Andrićevom vencu. 

Pošto su i inspekor i kasnije, dežurni prekršajni sudija saslušali Simića, pogledali snimak i uverili se šta se desilo, Stefan je to veče prekršajno osuđen na kaznu od 20.000 dinara jer je: 
„…narušavao javni red i mir drskim i bezobzirnim ponašanjem na način što je u neposrednoj blizini uniformisanih policijskih službenika koji su sprečavali da prođe kamion sa ozvučenjem ka zgradi Predsedništva RS, šutnuo nogom flašu vode ’Akva viva’ od 1,5 litara koja je odletela u pravcu uniformisanih policijskih službenika“, navodi se u presudi Prekršajnog suda.
Kao što možemo videti nigde se ne spominje da je Simić napao ili tukao policiju. Posle svega, Simić kaže da mu nije jasno zašto je kažnjen, ali da je kaznu morao da plati kako bi bio pušten to veče.
“Meni je zaista nemoguće da policija bazira jedno hapšenje na snimku televizije.“, rekao je student FPN u jednom od televizijskih gostovanja tokom prošle nedelje.
Na sve ove okolnosti pokušali smo da ukažemo i prvom čoveku države, ali ni ovaj put nismo dobili nikakav odgovor iz njegovog kabineta. 
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Predsednik se ove teme dodatako i tokom nedavnog gostovanja na televiziji Hepi. Istakao je da je izveštavanje RTS-a o „incidentu sa ugla Kneza Miloša i Kralja Milana“ u njemu probudilo prilično emotivnu rekaciju. Ponovio je da je Simić udarao policajca „s leđa“, sa tom razlikom što je ovaj put, ostavio mogućnost da je Simić možda gađao policajca flašicom.
„Kada su rekli na RTS-u, kaže, evo ovaj mladi čovek, sad nije važno šta, Simić, ja mislim, a poznat je po incidentu sa ugla Kneza Miloša i Kralja Milana. Poznat po incidentu, po kakvom incidentu? Poznat je po tome što je ispao velika žrtva, on je čovek udarao policajca s leđa. Naravno, kad se policajac okrenuo on je pobegao k’o miš, ali ga je udarao, šutirao ga s leđa, ili gađao nekom flašicom, ili ne znam šta već sve. Čekaj bre ljudi, je l’ to ponašanje koje ćete vi da mi govorite da je to budućnost? Dajte da ispravimo to. Dakle i onda kada to kažete, ne, ne, strašno kažnjen sam sa 20.000 dinara. Strašno što si kažnjen u diktaturi sa 160-170 evra, za to što si tukao policajca. I to je valjda nešto normalno.“, rekao je Vučić. 
Uprkos tome što se u presudi nigde ne navodi da je Simić napao/tukao/udarao/šutnuo policajca, nego da je šutnuo flašu i uprkos snimku koji sve to potvrđuje, predsednik Srbije i dalje tvrdi da on „nije uhapšen zato što je lep, mladi i pametan, nego zato što je tukao policajca“. Posebno je zanimljivo što predsednik zna koliko je iznosila kazna. Ne preostaje nam drugo nego da Aleksandru Vučiću damo ocenu “kratke noge“.
Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković