Nije bilo napada na žene iz DS

Predsednica Skupštine Maja Gojković o napadima na žene u tabloidima. (Tanjug, 10.2.2016. godine)
“Nikakvog napada ni na jednu ženu, na neku članicu DS niti na nečiju suprugu ili rođaku nije bilo u medijima.”
Nakon što je zamenica predsednika Demokratske stranke Gordana Čomić kritikovala napade na suprugu Bojana Pajtića u pojedinim tabloidima, predsednica Skupštine Maja Gojković negirala je da je takvih napada bilo.
Međutim, nedavno pisanje Informera o tome kako je Pajtićeva supruga Vesna Pajtić navodno zaposlila Olivera Dulića u Kliničkom centru Vojvodine praćeno je njenim fotografijama sa letovanja i tekstom koji dobrim delom nema veze sa temom.

Informer, 9.2.2016. godine
“Šira javnost zapamtila je gospođu Pajtić prošle godine kada je Informer objavio fotografije njenog i Bojanovog brčkanja na Brionima, i to tokom proslave 20. godišnjice ustaških zločina u ‘Oluji’”, stoji u tekstu Informera

Predsednica Skupštine nije odgovorila na pitanja Istinomera da li se to može smatrati napadom, niti zašto tekst o eventualnom stranačkom zapošljavanju ilustruju fotografije sa letovanja.

U izjavi medijima Gojković je rekla da nije bilo nikakvih
napada, već da DS “traži opravdanje za njihovo panično zapošljavanje partijskih
kadrova ovog puta u zdravstvu.“

Međutim, podaci o tome gde je i kada neko bio na letovanju uopšte nisu relevantne za datu temu i može se zaključiti da su tendenciozno odabrane radi napada na samu ličnost, zbog čega izjavu Maje Gojković ocenjujemo kao “neistinu”.

Gordana Čomić je, inače, izjavila da se sam predsednik Vlade Aleksandar Vučić “s pravom se žalio na nedopustive medijske napade, slike i tekstove o sopstvenoj porodici”.

Beta, 10.2.2016. godine
“Mi smatramo da nedolični napadi na Vesnu Pajtić moraju prestati, kao i da nisu dozvoljeni prema bilo kome drugom, ko god on ili ona bili”, naglasila je Čomić.

Zanimljivo je i da Maja Gojković, koja je i sama u više navrata bila meta napada i seksističkih komentara u javnom prostoru, ne osuđuje ovakvo pisanje i ne smatra da je reč o napadu.

Samo nekoliko dana ranije, tokom rasprave o smeni ministra odbrane Bratislava Gašića, poslanici SNS-a napustili su skupštinsku salu nakon “uvredljivog” tvita Dragana Šutanovca upućenog upravo Maji Gojković.
Dakle, u javnom interesu jeste da se otkriju eventualne zloupotrebe na svim nivoima vlasti. Međutim, problem je što se u tabloidima važne teme svode na napade na neistomišljenike, tekstovi najčešće nisu potkrepljeni činjenicama, a sve se završava etiketiranjem i iznošenjem “detalja iz privatnog života”.

Zbog toga, u takvim slučajevima nema mesta podelama po partijskoj osnovi, jer su narušavanje prava na privatnost i zloupotreba porodice u kampanji ili političkoj borbi nedopustivi, sa koje god strane dolazili.