Nicaće fabrike po Šapcu

Zamenik predsednika DS-a o investiranju u Šabac. (Tanjug, 23. 4. 2008. godine)
„Sve je spremno da se u Šapcu prave fabrike, i 11. maja glasaćemo da li će ovde biti napravljeno 15 ili 20 fabrika u narednih nekoliko godina.“

U kampanji za lokalne i parlamentarne izbore 2008. godine tadašnji zamenik predsednika DS Dušan Petrović, inače rodom iz Šapca, obećao da će u narednim godinama grad doživeti preporod.

Nakon izbora DS je došao na vlast u Šapcu. Početkom septembra opština je otkupila oko 600 hektara zemljišta koje je namenila ulagačima.

„Prošle godine počeli smo prodaju zemljišta na 99 godina. Ar zemljišta ovde košta 6,8 evra po metru kvadratnom i 7,8 u zavisnosti od parcele. Do sada smo prodali 10 odsto parcela. To je dobar pokazatelj da postoji zainteresovanost za ulagače.

gradonačelnik Šapca Miloš Milošević, Glas javnosti, 8. 9. 2008. godine

„Grad je sklopio ugovore sa 15 firmi koje su uzele u zakup 50 hektara. Sa 500 hektara zemljišta, namenjenog stranim i domaćim investitorima, šabačka severozapadna radna zona jedna je od najvećih u Srbiji, i trebalo bi da predstavlja okosnicu daljeg ekonomskog razvoja ovog kraja.“

Politika, 26. 9. 2008. godine

Na kraju 2008. Šabac je, uz Zrenjanin, Loznicu, Kragujevac, Vršac, Paraćin i Užice, bio jedan od boljih na takmičenju „Investirajte u Srbiji“, gde se 20 opština i gradova Srbije nadmetalo u kvalitetu promotivnih materijala i prezentacija kojima privlače potencijalne investitore.

Prema podacima šabačke kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u tom gradu je od 2008. do danas, zahvaljujući stranom kapitalu, pokrenuto oko 30 firmi.

U istom periodu počelo je da radi i više od 60 preduzeća, čiji su osnivači građani Srbije.

Ako bismo gledali samo po brojkama, Petrovićevo obećanje bi bilo premašeno. No, važno je i šta je on obećao, a to su, konkretno, fabrike. Uvidom u listu osnovanih firmi i njihovu veličinu, može se zaključiti da su dobrim delom u pitanju mala preduzeća, često čak i porodična radinost. Takođe, imajući u vidu i njihovu delatnost, veliki broj njih se ne bavi proizvodnjom, već trgovinom i uslugama.

Zbog toga, obećanje potpredsednika DS-a ocenjemo kao „skoro ispunjeno“.