Neustavan, ali dobar

Ministar kulture o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju. (Danas, 12. 8. 2010. godine)
„Iako je Ustavni sud neke od stavki proglasio neustavnim, izmene i dopune su donele pozitivne pomake.“

Ustavni sud Srbije (USS) je jula ove godine većinu odredbi Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju proglasio neustavnim. Međutim, čak i posle takve odluke USS, ministar Bradić i dalje smatra da su te izmene imale pozitivne efekte.

„Čak i bez ijedne kazne slika javnog informisanja je promenjena. Nema više ekscesnih slučajeva… Atmosfera je zdravija i otvorenija, nema pritisaka na medije, kao što nema ni pritisaka od medija, što je bio slučaj pre donošenja izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju. Iako su neke stavke proglašene neustavnim, cela stvar je „protresla“ javno mnjenje. U prvi plan je ponovo isplivala odgovornost. Smatram da je u informativnoj sferi klima promenjena nabolje, i da je to dobra vest za sve.“

Danas, 12. 8. 2010. godine

Obrazlažući odluku USS, sudija Vesna Ilić-Prelić navela je da efekti izmenjenog Zakona o javnom informisanju nisu pozitivni.

„Pretnja zastrašujućim kaznama može dovesti u pitanje opstanak medija, a još je opasnije to što može da izazove autocenzuru, jer će osnivač medija i zaposleni razmišljati da li im preti stroga kazna za ono što treba slobodno da kažu.“

Politika, 22. 7. 2010. godine

Ministar bi, takođe, morao da zna da Ustav Srbije predviđa da svi zakoni moraju da budu saglasni sa Ustavom.

Izvor: Ustav Srbije

Ako nije u skladu sa Ustavom, zakon nije valjan i nikako ne može biti pozitivan. Izjavu ministra Bradića zato ocenjujemo kao neistinitu.