Nema otkaza uprkos krizi

Bivši ministar ekonomije o uticaju krize na broj zaposlenih. (Press, 26.10.2008. godine)
„Ne (neće biti otkaza), iako ćemo u narednih pola godine biti suočeni s izuzetno složenom situacijom.“

U vreme kada je počela svetska ekonomska kriza, ministar ekonomije bio je jedan od najvećih optimista kada je u pitanju njen uticaj na Srbiju.

„Šta građanin može da očekuje od svetske ekonomske krize? Hoće li biti otkaza?

– Ne, iako ćemo u narednih pola godine biti suočeni s izuzetno složenom situacijom. Ali, ubeđen sam da će se na srednji rok jedan deo proizvodnje preseliti iz zemalja pogođenih krizom u Srbiju.“

Press, 26. 10. 2008. godine

Međutim, evidencija broja nezaposlenih demantovala je sada već bivšeg ministra. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u oktobru 2008, kada je kriza započela, evidentirano je 717.409 ljudi bez posla. Krajem iste godine Republički zavod za statistiku utvrdio je da je nezaposleno 727.621 osoba. Juna 2011. godine na evidenciji NSZ bilo je nešto više 756.000 nezaposlenih, dok je septembra registrovano 721.043 nezaposlenih. Poređenjem poslednjih podataka sa onim iz 2008. dolazi se do zaključka da je broj nezaposlenih uvećan.

Zato izjavu Mlađana Dinkića ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.