Nema moje odgovornosti u slučaju Šešelja

Potpredsednik Narodne skupštine o reakciji na uvrede Vojislava Šešelja. (N1, 22.7.2019.)
„Što se tiče moje odgovornosti (kao predsedavajućeg na sednici tokom koje je Vojislav Šešelj vređao novinarku, prim. Istinomer), ništa ne stoji. Jednostavno sam radio svoj posao u skladu sa Poslovnikom i procedurama koje su definisane u Narodnoj Skupštini, a koje nismo mi doneli.“
Narodni poslanik Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, na početku zasedanja Narodne Skupštine 16. 7. 2019. godine, uputio je niz uvreda na račun novinarke lista “Danas” Snežane Čongradin.  
*
Foto: FoNet/SRS

„Ona kaže, Srbija je izvršila genocid i to će proći nekažnjeno, a nama stižu primedbe da u Srbiji nema slobode štampe. A ja bih svakog ovakvog novinara poslao na 20 godina robije, pa neka grade od njega mučenika i opozicionog lidera“, jedna je od mnogobrojnih uvreda koje je u svom izlaganju Vojislav Šešelj uputio novinarki “Danas”-a.

Nedelju dana nakon toga oglasila se predsednica parlamenta Maja Gojković i izjavila da je “potrebno promeniti Poslovnik o radu i doneti Etički kodeks za narodne poslanike”.
Gojković je tom prilikom dodala i da je „sada još više ubeđena da poslanici opozicije imaju velikog razloga da se vrate da radimo ovde u parlamentu Republike Srbije na dva zaista važna akta koji će onemogućiti ovakve primere”.
Potpredsednik Narodne Skupštine, Vladimir Marinković, na gorepomenuto Šešeljevo izlaganje reagovao je samo sa “hvala profesore”, tvrdeći da mu poslovnik nije dozvoljavao drugačiju reakciju.
„Što se tiče moje odgovornosti, ništa ne stoji (u Poslovniku prim. Istinomera). Jednostavno sam radio svoj posao u skladu sa Poslovnikom i procedurama koje su definisane u Narodnoj Skupštini, a koje nismo mi doneli“, kazao je Marinković za N1.
*
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Međutim, Poslovnik Narodne skupštine Republike Srbije u delu koji se odnosi na održavanje reda na sednici, navodi pravila po kojima se narodni poslanici moraju ponašati, odnosno mere za kršenje pravila Poslovnika.

Naime, prema članu 108, o redu na sednici Skupštine stara se predsednik Narodne Skupštine, što se odnosi i na aktuelnog predsedavajućeg. U tom smislu, Marinović koji je u tom trenutku bio predsedavajući je svakako bio obavezan da vodi računa da se ne krše pravila Poslovnika, uključujući i ona koja se odnose na red u radu sednice. Predsedavajući na raspolaganju ima set mera koje može (i treba) da koristi kako bi sednica protekla u mirnoj i konstruktivnoj atmosferi. 
U njegovoj moći je prvo da opomene poslanika, u drugom koraku da mu oduzme reč, odnosno u trećem koraku da ga udalji sa sednice. 
U odnosu na to koja mera je izrečena, Odbor za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja propisuje odgovarajuću novčanu kaznu (član 114). Ukoliko predsednik Skupštine nije u mogućnosti da održi red na sednici, onda je on mora prekinuti i napraviti pauzu do ponovnog uspostavljanja reda.
Situacije u kojima se izriče opomena regulisane su članom 109, i one podrazumevaju situacije u kojima poslanik upotrebljava psovke i uvredljive izraze, kao i one u kojima iznosi činjenice i ocene koje se odnose na privatni život drugih lica.
Dakle, navodi potpredsednika Skupštine Vladimira Marinkovića da “što se tiče njegove odgovornosti ništa ne stoji u Poslovniku”, i da je “jednostavno radio svoj posao u skladu sa Poslovnikom”, ne poklapaju se sa odredbama Poslovnika Narodne Skupštine Srbije. 
U Poslovniku se jasno definiše da je predsedavajući bio obavezan da vodi računa o redu i radu sednice, i reaguje na propisan način na ponašanje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji jeste upotrebljavao psovke i uvredljive izraze, i iznosio ocene koje se odnose na privatni život drugih lica. Stoga, potpredsednik Marinović za ovu izjavu dobija ocenu “kratke noge”
[proverime]
Napade i pretnje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, upućene novinarki Snežani Čongradin, osudili su Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, zatim Inicijativa mladih i Žene u crnom. Redakcija lista “Danas” “pozvala je nadležne državne organe da adekvatno reaguju i zakonski spreče ovog političara i haškog osuđenika da vređa novinare i ugrožava bezbednost ljudi samo zato što drugačije misle“, navodi se u saopštenju.
Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković