Neću sa DS i Kocićem

Predsednik leskovačkog odbora URS-a o saradnji sa DS. (Televizija Leskovac, 14. 2. 2012. godine)
„Neću pregovarati o formiranju vladajuće većine sa Demokratskom strankom ukoliko na njenom čelu ostane sadašnji gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić.“

Bez obzira što je G17 plus od 2008. godine bio deo vladajuće koalicije u Leskovcu sa DS i SPS, poslednjih meseci pred raspisivanje novih izbora njihovi odnosi su se ozbiljno poremetili. To je čak dovelo do toga da se prvi čovek leskovačkog G17 tj. URS-a zarekne da sa demokratama neće pregovarati sve dok ih predvodi gradonačelnik Slobodan Kocić.

I, zaista, nakon izbora Zlatanović nije hteo sa dotadašnjim saborcima, već je napravio postizbornu koaliciju sa strankama okupljenim oko SNS-a. No, to je skupo koštalo njegovu koaliciju, pa čak i sam G17 plus u Leskovcu. Troje odbornika Narodne partije i Reformističke stranke i još jedan odbornik G17 plus iz URS-ove koalicije odbili su da sa Srpskom naprednom Strankom prave većinu u lokalnom parlamentu i priklonili se Demokratskoj stranci. Nakon toga su lideri takozvane Spasovdanske koalicije predvođeni Zlatanovićem počeli da se okupljaju ispred kuća odbornika koji su obezbedili većinu DS-u. Sa time se nije složilo šestoro članova Gradskog odbora G17 plus, pa je osudilo takve pretnje i proteste ispred kuća odbornika i političara, u kojima su učestvovale i njihove stranačke kolege.

„G17 ne deli programska načela sa Srpskom naprednom strankom, pa se zbog toga potpisnici saopštenja protive postizbornoj koaliciji sa naprednjacima.“

Jugmedia.info, 6. 6. 2012. godine

Ni to nije delovalo na Zlatanovića, pa je on nastavio sa sprovođenjem svoje politike u stranci. Tako je dan kasnije isključio trinaest članova G17 jer se nisu slagali sa njegovim stavovima. Štaviše, on je u saopštenju upućenom medijima optužio isključene da je „u većini slučajeva reč je o ličnim interesima, radnim i direktorskim mestima, posebno u kontekstu formiranja skupštinske većine kupovinom odbornika iz podršku uticajnih ličnosti iz Beograda“.

Kolika će biti krajnja cena Zlatanovićeve odluke i da li je on pravilno izabrao kada je rešio sa kim će sarađivati na lokalnom nivou moglo bi biti poznato vrlo brzo pošto bude formirana i republička Vlada. Ono što Istinomer može da konstatuje već sad jeste da je predsednik leskovačkog odbora ostao dosledan u svojim namerama da ne sarađuje sa DS.