Neću biti poslanik!

Bivši generalni sekretar SRS o prihvatanju poslaničke funkcije. (Press, 13. 6. 2008. godine)
„Neću biti poslanik u Skupštini Srbije…Ja svoju reč neću nikada pogaziti.“

Nekadašnji generalni sekretar Srpske radikalne stranke, a sada zamenik predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić obećao je pred parlamentarne i lokalne izbore 2008. da ukoliko ne postane gradonačelnik Beograda, neće prihvatiti ni poslanički mandat u Skupštini Srbije.

Nakon izbora Vučić nije postao gradonačelnik Beograda, ali ni poslanik SRS. Uprkos medijskim začikivanjima, nastavio je da tvrdi da neće menjati stav.

„Svedok: Mnogi, ipak, kažu: Iako je Vučiću, on će sad u poslanike Skupštine Srbije, za veliku lovu…
V: Ne. Jesam na spisku, mogu da uskočim, ali… Neće Aleksandar Vučić u Skupštinu Srbije. Obećao sam narodu da neću, ako ne budem gradonačelnik, da se grabim za bilo koju funkciju.
S: Ipak, već se, posle nekoliko sednica Skupštine Srbije oseća vaš izostanak. Nema vaših diskusija, replika, čini se da je SRS bez vas mnogo slabija u Skupštini.
V: Ima među radikalima mnogo ljudi koji mogu argumentovano, dobro i efektno da ukazuju na brojne prevare koje se događaju u parlamentu. Ali, zaista ni po koju cenu neću pogaziti svoju reč da neću biti poslanik…
S: Čekajte, a ako vas ‘stisnu’ dr Vojislav Šešelj, pa Tomislav Nikolić?
V: Neću da ližem ono što sam kazao, a rekao sam da neću. Na to ne mogu da me nateraju ni Vojislav Šešelj, ni Tomislav Nikolić. Uostalom, uverićete se.“

Svedok, 15. 7. 2008. godine

I posle rascepa u SRS i prelaska u SNS, Vučić je ostao pri ranijoj odluci da ne uđe u Skupštinu.

Pošto je održao svoju reč Vučić zaslužuje ocenu „dosledno“.